Meer informatie

Yellowtail kingfish/ Geelstaart koningsvis (producent)

Keurmerk kweek
/Keurmerk Wild
Groen
Tweede keus
Vermijden
Welzijn
Informatie over vissoort
Lees meer
Algemeen

Makreelachtigen

Makreelachtigen (Scrombrodei) zijn een ondersoort van de Perciformes, de grootste orde van vissen. Onder makreelachtigen vallen makrelen (Atlantische-, horsmakreel, etc), tonijnen, zeil- en zwaardvissen en barracuda’s. Het zijn vissen die overal ter wereld door mensen zeer veel worden gegeten en vormen daarom een belangrijke bron van voedsel en inkomsten.  Makrelen zijn pelagische vissen die leven in grote scholen. Het zijn snelle en goede zwemmers die met de zilverachtige schittering van hun schubben hun achtervolgers verwarren. De kleinste soort is de eiland makreel van hooguit 20 cm. De grootste soort is de blauwvintonijn die wel meer dan 5 meter kan worden.

Yellowtail kingfish/ Geelstaart koningsvis (producent)

De geelstaart koningsvis, meestal bij zijn Engelse naam “yellowtail kingfish” genoemd, lijkt een beetje op een tonijn. De geelstaart koningsvis komt voor in de Zuidelijke Oceaan (bij Australië, Nieuw Zeeland, Zuid Afrika onder andere) in dieper water. De vis kan tot 180 cm lang en 90 kg zwaar worden. Het is een zeer geliefde vis in Japan. Sinds kort wordt hij ook in Nederland gekweekt.

 

Yellowtail kingfish/ Geelstaart koningsvis (producent)

Seriola lalandi
Herkomst

Oosterschelde (FAO 5)
Deelgebieden: Nederland

Kweek- / Vangstmethode

Recirculatiesysteem (Kweek)

  • jan
  • feb
  • mrt
  • apr
  • mei
  • jun
  • jul
  • aug
  • sep
  • okt
  • nov
  • dec
Uitleg beoordeling

De kingfish (ook wel Pacific yellowtail genoemd) scoort groen volgens de producentspecifieke beoordeling, gemaakt door de Good Fish ondersteund door WNF Nederland.

De kweek van kingfish in een recirculatiesysteem leidt niet tot negatieve effecten op de directe omgeving. Afvalstoffen, zoals mest of overtollig voer, worden uit het water gefilterd voordat het teruggaat naar zee. Kingfish Zeeland stopt veel onderzoek en energie in het verbeteren van vissenwelzijn. Door ziekte-uitbraken te voorkomen is geen antibiotica nodig tijdens de productie. De vissen krijgen een biologisch voer van duurzame en volledig traceerbare marine- en plantaardige ingrediënten en de kwekerij draait volledig op groene energie.

Het bedrijf kan op aantal punten nog verbeteren, waaronder een humane afdodingsmethode, verbeteren van voederconversie en hergebruik van afvalstromen door middel van aquaponics.

Vis in het seizoen 

Deze beoordeling betreft gekweekte vis. Het seizoen is daarom niet van belang.

 

ASC keurmerk

Het ASC keurmerk staat op visproducten die verantwoord gekweekt zijn. ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie.

MSC keurmerk

Het MSC keurmerk staat op visproducten die op een duurzame manier gevangen zijn. MSC (Marine Stewardship Council) beheert en ontwikkelt een certificeringsprogramma voor duurzame visserijen.

Goede vis

Deze vis wordt niet overbevist of wordt verantwoord gekweekt, met een minimale impact op het milieu.

Tweede keuze

Deze vis is een tweede keuze. Dat wil zeggen dat het een goed alternatief is voor soorten die in het rood staan. Wel zijn er nog een aantal verbeteringen nodig in deze visserij of bij de kweek van deze vis.

Vermijden

Koop deze vis niet. Hij wordt overbevist of de vangst-/kweekmethode heeft een negatieve impact op het milieu.

Welzijn

Er is vis beschikbaar van deze soort die wordt gekweekt of gevangen met hoge welzijnsstandaarden.

GlobalG.A.P.

GlobalG.A.P. (Global Good Agriculture Practice) is een non-profit organisatie die als doel heeft om de traceerbaarheid en voedselveiligheid van gekweekte visproducten te garanderen.

Biologisch

Als er gesproken wordt over biologische vis, dan gaat het altijd over kweekvis. Deze vis wordt op een speciale manier gekweekt, waardoor het natuurlijke groeiproces bevorderd wordt.