Happy World Oceans Week!

Vandaag is het World Oceans Day, de eerste dag van een week vol tips en World Oceans Deals. Allemaal ter bevordering van gezonde oceanen boordevol vis. Het is zó nodig, want wist jij dat Nederlanders nog steeds volop bedreigde, overbeviste en zelfs illegale vis eten? Good Fish en het Wereld Natuur Fonds stelden een lijst op van zes vissoorten die je beter kunt laten staan. Wil je toch vis eten? Dan zijn er ook goede alternatieven. Help jij mee?

De tips!

Ga voor Groen
Gelukkig zijn er populaire vissen die over het algemeen in het groen staan op de VISwijzer, zoals haring, forel en makreel. Ook schelpdieren als oesters en mosselen zijn een veilige(re) keuze om af en toe te eten. Ook zijn er visproducten met een keurmerk. Good Fish en het WNF staan enkel achter de keurmerken MSC (wild gevangen), ASC (kweekvis) of biologisch. Helaas is MSC geen waterdicht keurmerk. Het Wereld Natuur Fonds en Good Fish vinden dat de MSC-regels voor duurzame visserij op dit moment te ruim worden toegepast.

Rood niet doen
Om verantwoord kiezen makkelijker te maken, hebben Good Fish en het WNF een rode lijst gemaakt van zes veel gegeten soorten die je sowieso beter kunt mijden: kabeljauw en zeebaars (zwaar overbevist), sliptong (een babyvis met veel bijvangst en schade aan de zeebodem), paling (ernstig bedreigd), gamba’s (mangrovekap, gebruik van chemicaliën en slavernij) en geelvin, grootoog- en blauwvintonijn tonijn (diep in de gevarenzone).

Hou het simpel, start met 1!
Begin gewoon stap voor stap. Start met één vissoort uit je menu te elimineren. Op deze pagina vind je informatie over zes vissoorten die gevangen of gekweekt worden met veel milieuschade. Kijk ook naar welke vis wel een goede beoordeling krijgt als alternatief, want daarmee stimuleren wij visproducenten om te blijven investeren in duurzaamheid.

Zij gaan voor groen!
Heel erg blij zijn wij met de Oceans Deals die wij sloten met Albron (ca 800 locaties), Vermaat (ca 400 locaties), Klaas Puul, Roompot (ca 125 locaties), Wennekes, VIZ markt en Vis & Seizoen (ca 125 locaties).
Deals die niet gaan over geld maar helemaal in het teken staan van impact maken voor de oceanen. Deze grote foodservice partijen hebben besloten kritisch te kijken naar hun visassortiment en samen met Good Fish te gaan voor een GROEN visassortiment. Wil je meer weten over deze partnerships? Hou dan onze socials in de gaten, want deze week lanceren wij elke dag een deal!

Happy World Oceans Day!

Naar overzicht: Wat (niet) te eten

Je gebruikt een verouderde browser. Hierdoor kunnen we de werking en veiligheid van de website niet garanderen. Bekijk hier de alternatieven.