Gedurende de afgelopen eeuw hebben verschillende exotische rivierkreeften zich in Nederland gevestigd. De rivierkreeften vormen inmiddels een plaag en veroorzaken veel schade aan het ecosysteem, waterkeringen en oevers. Een van de beheersmaatregelen die de Nederlandse overheid heeft benoemd is het wegvissen van de kreeften. Deze visserij is inmiddels gestart in Nederland maar is vrij kleinschalig met zo’n 20 tot 30 beroepsvissers.
Deze vissers leveren voornamelijk aan de horeca. In de supermarkten en groothandels zijn óók rivierkreeften te koop, maar deze zijn geïmporteerd uit China, terwijl het om exact dezelfde soort gaat als in onze wateren. Consumenten kunnen de plaag op een vrij simpele manier bestrijden door te kiezen voor rivierkreeften gevangen in Nederland. Voor consumenten blijkt het helaas nog niet zo makkelijk om aan lokaal gevangen rivierkreeften te komen.
Om die reden heeft de Good Fish Foundation een interactieve kaart ontwikkeld waarop je heel makkelijk kan zien waar in de buurt je het beste rivierkreeften kunt kopen. Dit kan zowel van een horecapartij zijn waar een lokale visser aan levert, als direct van een lokale visser zelf. Met deze kaart willen wij consumenten stimuleren om vaker te kiezen voor Amerikaanse rivierkreeften, gevangen in Nederland.
In de projecten Kennisplatform Rivierkreeft I en II, gefinancierd door het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV), onderzoeken Good Fish Foundation, Wageningen Environmental Research en netVISwerk de beroepsvisserij op rivierkreeften. We kijken naar de rol die deze visserij kan hebben in het tegengaan van de plaag, wat de potentiële negatieve effecten hiervan zijn en hoe deze visserij ingericht moet worden om een zo goed mogelijk perspectief te bieden.