Rivierkreeft, de lekkerste plaag van Nederland!

Wist je dat onze sloten en rivieren vol zitten met rivierkreeft? En wist je dat die perfect is voor op de BBQ, maar ook makkelijk en lekker in andere gerechten? Goed nieuws dat het er zo veel zijn zou je denken toch? Mis!

Het klinkt mooi, maar dat is het niet. Ze horen hier namelijk niet, het is een zogenaamde invasieve exoot. We hebben in Nederland  te maken met een overvloed van de Amerikaanse rivierkreeft en die zorgt voor problemen in onze wateren. Ze verstoren de hoeveelheid waterplanten en de waterkwaliteit. Bovendien graven ze gaten in oevers en dijken, wat kan zorgen voor dijkdoorbraken. In Zuid-Europa is dat al gebeurd! We moeten ons dus serieus zorgen maken.

De oplossing? Eten!
Misschien wel de leukste oplossing voor een serieus probleem: lekker eten! De rivierkreeft is lekker in een salade, kan goed in een pasta en is een keer wat anders op de barbecue! Verras je gasten en rooster de rivierkreeften een paar minuten op de barbecue. 

rivierkreeft op de barbecue

Rivierkreeft koop je lokaal!
Rivierkreeft koop je bij lokale vissers. Hoe leuk is dat! Veel leuker dan kopen in de winkel, daar help je bovendien het probleem niet mee oplossen. Rivierkreeft in de supermarkt komt namelijk uit China, daar worden ze gekweekt, vervolgens worden ze helemaal naar Nederland verscheept. En daar is natuurlijk niks duurzaams aan. Bovendien help je daarmee onze dijken niet. Je kunt rivierkreeften zelf bij een lokale visser bestellen. Ook zijn er een aantal restaurants die rivierkreeften uit Nederland op de kaart hebben staan. Kijk hier waar je in jouw buurt rivierkreeften kan kopen:


Help! Hoe pel je ze?
Rivierkreeften moeten wel nog gepeld worden voordat je ze kunt eten. Dit doe je na het koken. Weet je niet hoe dat moet?
Bekijk deze handige tutorial online.

Nederlandse rivierkreeftvissers
Er zijn al meer dan 30 vissers in Nederland die vissen op rivierkreeft voor de verkoop. Leer ze kennen op de pagina met Visserverhalen. 

Over het rivierkreeftenproject
Door beroepsvissers wordt in Nederland al wel op rivierkreeften gevist, maar gezien de hoeveelheid rivierkreeften moeten dit er nog veel meer worden. Hiervoor moeten we met z’n allen aan de rivierkreeft. We eten in Nederland al wel rivierkreeften, maar we eten de verkeerde! De rivierkreeften in de supermarkten zijn geïmporteerd uit China, waar ze niet op een duurzame manier gekweekt worden. Waarom eten we niet massaal de rivierkreeften uit Nederland? Het is exact dezelfde soort!

Good Fish Foundation onderzoekt ondertussen met Wageningen Environmental Research hoe deze visserij economisch het best, maar ook op een duurzame manier, ingericht moet worden. Zodat we zowel de visser als de natuur een handje helpen. We gaan ons inzetten om de rivierkreeftenvisserij verder te laten ontwikkelen. Als we willen dat meer vissers en consumenten aan de rivierkreeften gaan, moet de beroepsvisserij verder professionaliseren aan de hand van een doordacht businessmodel. Hierbij horen meer mogelijkheden om de rivierkreeft op de markt te brengen. Om dit te stimuleren helpt Good Fish Foundation de consument een handje met deze rivierkreeftenkaart. Wageningen Environmental Research richt zich op het wetenschappelijke onderzoek naar de effecten van de beroepsvisserij op de rivierkreeft.

Wil je meer weten over de verschillende soorten rivierkreeften, hoe je ze kan herkennen en ons project? Kijk dan op de speciale website hiervoor.

Het project Kennisplatform Rivierkreeft wordt gefinancierd door het Europees Fonds voor Maritieme Zaken Visserij (EFMZV).