Gestoofde schar met prei en aardappelen

3 juni 2020 – De schar is voor veel mensen een onbekende vis en wordt in Nederland maar weinig gegeten. Zonde, want het is een gezond en ontzettend lekker visje. Schar wordt vooral bijgevangen in de visserij op schol maar wordt nog vaak teruggegooid vanwege zijn lage marktwaarde. Door te kiezen voor bijvangstvissen als de schar stijgt de marktwaarde van deze vis, waardoor het aantal discards afneemt. Wil je verse schar aan huis bezorgd krijgen? Bestel dan de Bijvangst Visbox van Nico Waasdorp, in samenwerking met de Good Fish Foundation. In dit recept met schar, prei en aardappelen komt deze bijvangstvis uitstekend tot zijn recht.

Ingredi├źnten | Voor 4 personen | Bereidingstijd 25-30 minuten

– 4 scharren
– 800 g vastkokende aardappels
– 50 g roomboter
– 1 ui, gesnipperd
– 3 preien, in ringetjes
– 100 ml droge witte wijn
– 100 g kruidenboter

Bereiding

1. Zet een pan gezouten water aan de kook. Snipper de ui, snijd de preien in ringen, schil de aardappelen en fileer de scharren.

2. Kook de aardappelen in 15 minuten gaar. Smelt tegelijkertijd de boter in de hapjespan, fruit de ui en bak de prei 3 minuten mee.

3. Schenk de witte wijn erbij en breng aan de kook. Zet het vuur laag

4. Bestrooi de scharren met zout en peper. Leg de vis op de prei en stoof, afgedekt met de pan, in 8 tot 10 minuten zachtjes gaar.

5. Verdeel de prei, schar en aardappelen over 4 borden. Eet smakelijk!

Bron: Visrecepten