Gerookte forel, alternatief voor paling

Aanbeveling van de VISwijzer
Gerookte forel is een mooi alternatief voor gerookte paling. De regenboog forel wordt op veel plekken gekweekt. De forel met het ASC keurmerk is een prima keuze. Deze komt uit Denemarken of Italië. Ook biologische forel is prima. Forel zonder keurmerk uit west-Europa of Scandinavië is ook een goede keus mits deze gekweekt is in recirculatiesystemen of vijvers/doorstroomsystemen met afvalwaterzuivering. Forel gekweekt in kooien in zee, of in vijvers/doorstroomsystemen zonder afvalwaterzuivering is een tweede keus. De forel uit Zuid Amerika kan je beter vermijden.

Alternatief voor paling?
De smaak van paling is echt moeilijk te vervangen. Helaas is de meest populaire vis om te roken, de paling, ernstig bedreigd en adviseert de VISwijzer en andere NGO’s om deze vis te vermijden. Gelukkig zijn er genoeg andere lekkere gerookte vissoorten te krijgen. Gerookte makreel, sprot en haring (spekbokking) zijn allemaal goede keuzes.

VISbite: Gerookte forelmousse
Meng gelijke delen kwark en mayonaise met stukjes gerookte forel, een beetje citroensap en peper en mix het met de staafmixer tot een zachte mousse.  Schep of spuit dit in een glaasje en garneer met blokjes appel en bieslook. (bron)

Weetje
De regenboogforel kwam oorspronkelijk alleen maar voor in het westen van Noord Amerika, maar is voor de kweek en hengelsport over de hele wereld uitgezet.

Meer over de nieuwe VISwijzer App
Wist je dat de nieuwe VISwijzer nu ook beoordelingen van zeebaars, rog en zeewolf op de VISwijzer heeft staan? De nieuwe VISwijzer is zo beter geschikt voor het gebruik in restaurants en viswinkels! En mis je dan nog een vis? Stuur dan een e-mail met: ik mis een vis!

Download de nieuwe gratis VISwijzer

store-appstore-play