Duurzame paling bestaat niet!

18 december 2015 – Paling staat donkerrood op de nieuwe VISwijzer. Dit betekent dat de keuze voor paling wordt afgeraden omdat de palingsoort ernstig wordt bedreigd. Dit blijkt uit de jaarlijkse beoordelingen door wetenschappers. Het advies blijft daarom: vermijden. 

Paling duurzaam?
Geregeld verschijnen er berichten in de media die doen vermoeden dat er duurzame paling gekocht kan worden door projecten die helpen de palingstand te verbeteren. Onder andere door het uitzetten van jonge paling (glasaal). Met de verkoop van deze paling worden die projecten deels gefinancierd. Een nobel idee lijkt het, maar de realiteit is dat duurzame paling niet bestaat.

Bedreigd
Paling wordt pas na 15-25 jaar volwassen en trekt dan naar de Sargasso zee om te paaien. Dit doen ze maar één keer in hun leven. De jonge larfjes komen via zeestromingen weer terecht in Europa en dus ook in Nederland. Decennialang heeft men geprobeerd de palingstand te bevorderen door het uitzetten van jonge aal. Helaas is herstel uitgebleven. Het kweken van paling is nog niet mogelijk. Dus zijn alle palingkwekerijen afhankelijk van jonge paling uit het wild.

Op dit moment staat de paling echter op de Rode Lijst van de IUCN als ‘ernstig bedreigd’. Daarmee heeft het dezelfde status als de berggorilla, de tijger en de panda. Ook de wetenschappers van ICES geven aan dat de status van het palingbestand kritiek blijft. Het palingbestand is de afgelopen 50 jaar met 95% gedaald. De intrek van glasaal was dit jaar historisch laag. Dit onderstreept de kritieke staat waarin het bestand zich bevindt. Hoe komt dit?

De grootste bedreigingen voor paling zijn de visserij, ziektes en de schroeven van gemalen en waterkrachtcentrales. Ook de terugweg naar zee is door de vele hindernissen moeilijk. We willen dan ook graag samenwerken met de sector om de bedreigingen aan te pakken. Dat betekent onder meer visvriendelijke gemalen en de gevangen paling over de dijk te zetten in plaats van te consumeren, zodat ze hun weg naar de Sargasso zee kunnen beginnen.

Oproep
Zolang het advies van de wetenschap het vissen op paling afraadt en er maatregelen nodig zijn om de palingstand te herstellen, is onze boodschap dan ook: elke paling die gevangen wordt, is er één teveel. Daarom roepen wij u op om paling te vermijden en te kiezen voor een andere lekkere vissoort of visvervanger. Kijk voor alternatieve duurzamere vis op de gratis VISwijzer app!

Deze oproep van de Good Fish Foundation wordt ondersteund door de Projectgroep Aalherstel, een samenwerkingsverband van het Wereld Natuur Fonds, Greenpeace, Stichting De Noordzee, Good Fish Foundation, Sportvisserij Nederland, RAVON en Natuurmonumenten.

Wilt u meer informatie en / of bronmateriaal? Vraag dan naar de factsheet en Q&A of download de VISwijzer app!