Een winters gerecht met poon

Knolselderijstamppot met poon

Poon is een vissoort die van origine voorkomt in de Middellandse Zee. Door o.a. klimaatverandering treffen we poon ook steeds vaker aan in onze eigen Noordzee. Je treft er drie soorten: Engelse poon, rode poon en grauwe poon. Deze laatste soort wordt veel bijgevangen in de Noordzee. Ondanks dat hij (nog) niet veel wordt gegeten,  is wel een uitstekende (bijvangst)keus. Lees hier meer over in de beoordeling van poon in de VISwijzer.

Bereiding
Kook de aardappelen met de knolselderij in water met zout in 20 minuten gaar. Giet af en stamp met de crème fraîche fijn. Breng de stamppot op smaak met de olijfolie, zout en peper. Houd de stamppot
warm. Verhit in een koekenpan de laatste 2 eetlepels olijfolie. Bestrooi de poonfilets met zout en peper en bak ze in 2 minuten per kant bruin en net gaar. Schep de kervel door de stamppot en verdeel over 4 borden. Leg er de poonfilet bij.

Variatietip!
Vervang de knolselderij ook eens door koolraap of pastinaak!

Ingrediënten
• 4 poonfilets met vel, van elk 100 gram
• 1 kilo kruimige aardappelen, geschild en in stukken
• 1 knolselderij (ca. 700 gram), geschild en in blokjes
• 1 beker crème fraîche (200 gram)
• 4 eetlepels olijfolie
• 1 bosje kervel, grof gehakt

(recept afkomstig van de VNV)