BLOG: RAVON en Good Fish in gesprek met Europarlementariër Bert-Jan Ruissen over herstel van de paling

Geplaatst op 24 april 2023 | Dit bericht wordt gefinancierd door

De Europese aal is een bedreigde diersoort. Good Fish en RAVON zijn als milieu- en natuurorganisaties al jaren actief op het palingdossier en vernamen dat Ruissen voornemens is een rapport met aanbevelingen op te stellen voor het Europees Parlement. Daarom initieerde Good Fish een gesprek.

Ruissen was geïnteresseerd in de visie en informatie van de beide NGO’s op het gebied van de Europese aalverordening. Good Fish en RAVON waren het er over eens dat de aalverordening beter moet gaan functioneren. In 2009 is de aalverordening van kracht gegaan. Middels deze verordening hebben 22 lidstaten aalbeheerplannen ofwel aalherstelplannen opgesteld. Ook Nederland heeft een Aalherstelplan opgesteld. Helaas, gaat het ondanks al deze plannen nog steeds niet goed met de paling en vindt herstel nog steeds niet plaats. Sterker nog, de International Council for the Exploration of the Seas (ICES) geeft de afgelopen twee jaar aan dat de gehele palingvisserij in heel Europa moet stoppen.

Good Fish en RAVON deelden de mening van Bert-Jan Ruissen dat de Europese aalverordening voorlopig niet zou moeten worden opengebroken. Het is nuttiger dat de lidstaten de huidige wet- en regelgeving beter gaan implementeren. Het beleid is in veel lidstaten veel te vrijblijvend waardoor de noodzakelijke aanpak van de migratie-barrières nauwelijks plaatsvindt. (zie ook ons bericht van het aanbieden van de petitie  aan Eurocommissaris Virginijus Sincevicius)

Natuurlijk kwam ook ter sprake of de visserij op paling nou moet stoppen of niet. Good Fish en RAVON gaven aan dat visserij mogelijk zou kunnen zijn, mits er een goede wetenschappelijke onderbouwing is hoe de verkoop van paling zou kunnen bijdragen aan herstel. Helaas is die er nu nog niet. Daarnaast gaven zij ook aan dat vissers een rol kunnen spelen door groene diensten. Daarvoor is een sociaal plan nodig en financiering.

Beide organisaties legden ook uit dat restocking van glasaal (het uitzetten van babypaling voor hersteldoeleinden) in de Europese wateren op dit moment nog niet duurzaam is. De huidige wet- en regelgeving werkt de illegale handel van glasaal naar China juist in de hand. Daarnaast wordt de glasaal uitgezet in gebieden waar commerciële visserij actief is. Daardoor kan de aal niet uittrekken naar de paaigronden, omdat ze immers al weggevist worden. Good Fish en RAVON hebben advies gegeven over verbeteringen in de uitvoering van deze herstelprojecten.

Margreet van Vilsteren en Martijn Schiphouwer als vertegenwoordigers van Good Fish en RAVON kijken terug op een positief gesprek, waarin Bert-Jan openstond voor iedere suggestie. Wij kijken uit naar zijn aanbevelingen en hopen op een verbeterde implementatie van de huidige aalverordening.

Meer weten over projecten van Good Fish in relatie tot paling. Kijk op onze projectenpagina!

Dit wordt mogelijk gemaakt door de Europese Unie via het Europees Fonds voor Maritieme Zaken Visserij (EFMZV), binnen het project ‘Een toekomst voor de paling: Kennisplatform Aal II’.