Afgelopen vrijdag heeft Sea Shepherd een nieuwsitem uitgebracht waarbij 100.000 kg dode blauwe wijting te zien zijn in de Golf van Biskaje. Volgens de organisatie zijn deze met opzet geloosd door een pelagisch vissersvaartuig, dat vaart onder de Litouwse vlag. De rederijvereniging PFA laat weten dat door een onverwachte grote hoeveelheid vis het net is geknapt en dat dit geen opzet is geweest. De hoeveelheid vis zou volgens de PFA wel geregistreerd staan in het logboek en wordt daarmee afgetrokken van het quotum. Het quotum is de hoeveelheid vis die er wettelijk gevangen mag worden.
Good Fish onderzocht de gegevens achter deze visserij en zette deze op een rijtje.
Het seizoen van de visserij op blauwe wijting is van februari tot april. Blauwe wijting is een pelagische vissoort (zwemt in de waterkolom) en wordt als doelsoort door een pelagische trawl gevangen. Een pelagische trawl is een net dat door de waterkolom wordt gesleept. Door de grootte van deze vissersvaartuigen en netten kan er met één trek meer dan 100.000 kg worden gevangen. Blauwe wijting is een visbestand waar een quotum voor is vastgesteld. Het quotum geeft aan hoeveel vis gevangen en aangeland mag worden en wordt iedere december door de Europese Commissie opnieuw vastgesteld voor het nieuwe jaar. Het quotum voor Nederland wordt vervolgens verdeeld onder Nederlandse vissers.
Het is voor Good Fish lastig te achterhalen wie gelijk heeft, maar blauwe wijting is normaliter niet een vis die wordt teruggegooid. Blauwe wijting levert goed geld op en is om die reden een doelsoort. Er zwemt geen andere vis in hetzelfde water waar ze nog meer voor kunnen krijgen en om die reden valt het argument weg om de blauwe wijting weer terug te gooien in de zee om plaats in het ruim te houden voor duurdere vis. Blauwe wijting is niet of nauwelijks te vinden in de Nederlandse supermarkt. De consumptie van blauwe wijting in Nederland is in verhouding laag, het grootste gedeelte wordt geëxporteerd.
Blauwe wijting is een vissoort die op onze VISwijzer als groen wordt aangeduid. Wetenschappelijke bronnen laten zien dat het visbestand op dit moment gezond is en er is relatief weinig bijvangst van beschermde of bedreigde soorten bij deze visserij. Wel met de opmerking dat visserijdruk de laatste jaren wat toeneemt en het daarom van belang is dat ieder jaar het quotum opnieuw wordt vastgesteld op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten.
Bekijk onze VISwijzer voor meer informatie over deze soort.