Zwemsters steken IJsselmeer over voor de Paling

1 augustus 2021 – Na maanden trainen is het eindelijk zover! Mascha Toebak en Dorien Rompelman zijn om 7.00 in de haven van Medemblik om hun lange tocht te beginnen. De zwemsters steken vandaag het IJsselmeer over om aandacht te vragen voor de zorgwekkende situatie van de paling. 

De tocht begint ter hoogte van Medemblik, een klein havendorpje in Noord Holland. Het vooruitzicht is goed en na een aantal interviews met landelijke en lokale media beginnen Mascha en Dorien samen aan hun langverwachte tocht. Begeleid door een waterig zonnetje zwemmen de dames de haven uit. Op het IJsselmeer wordt de tocht in estafettevorm voortgezet waar de zwemsters elkaar ieder uur afwisselen. Na ruim 8,5 uur in de Zuiderzee te hebben gelegen zwemmen Mascha en Dorien moe maar voldaan de haven van Stavoren binnen. Samen met familie, vrienden en media bejubelen we deze twee toppers, wat een prestatie!

“Het was een lange, barre tocht. Maar super mooi!” – Dorien Rompelman

Power to the Paling

Na het lezen over de overlevingsstrijd van de Paling besloten Mascha en Dorien deze tocht op te dragen aan het dier. Het IJsselmeer is een belangrijk opgroei gebied van de paling. Vanuit hier maakt hij een lange, gevaarlijke tocht naar zijn paaigronden in de Sargassozee. Dit is een tocht van maar liefst 6000 kilometer! Door menselijke obstakels overleven veel palingen deze reis niet. Het resultaat? Volgens de IUCN Red List is de soort al sinds 2008 in kritiek gevaar, dat is ernstiger dan de status van de panda, de koala en de Siberische tijger. Hoogste tijd dus om deze wereldreiziger te redden.  

Mascha en Dorien hebben hun steentje bijgedragen en nu is het aan jou. Hoe jij de paling kan helpen? Teken de petitie via de link hieronder!

SBS6 maakte een leuk item over de tocht.

Je gebruikt een verouderde browser. Hierdoor kunnen we de werking en veiligheid van de website niet garanderen. Bekijk hier de alternatieven.