Het zuurstofgehalte in onze zeeën loopt razendsnel terug. Dat zeggen wetenschappers in een nieuw rapport van natuurbeschermingsorganisatie IUCN, gepresenteerd tijdens de klimaattop in Madrid. Het aantal dode zones, dat in vijftig jaar tijd verviervoudigd is, vormt een grote bedreiging voor het zeeleven.
Door de opwarming van de aarde en door intensieve landbouw zijn er meer dan 700 zones waar het zuurstofgehalte een gevaarlijk laag niveau heeft bereikt. Vijftig jaar geleden waren dit er slechts 45. Volgens deskundigen van het IUCN vormen deze dode zones een groot risico voor de nu al bedreigde haai, marlijn en diverse soorten tonijn.
Om het probleem aan te pakken moet er gestreden worden op drie fronten, aldus het rapport. Het begint bij de aanpak van klimaatverandering en vervuiling. Ook is er een belangrijke rol weggelegd voor overheden. Zij moeten strengere beschermingsmaatregelen opstellen voor het kwetsbare zeeleven, maar ook voor de vissers die er afhankelijk van zijn. De Good Fish Foundation vervult hierin een adviserende rol met de VISwijzer.
Daarnaast moet er meer onderzoek gedaan worden naar het ontstaan van de zones. Wetenschappers kunnen al wel inschatten hoeveel zuurstof er in de toekomst verloren zal gaan, maar weten niet waar deze probleemgebieden precies zullen ontstaan.