Meer informatie

Spaanse makreel

Keurmerk kweek
/Keurmerk Wild
Groen
Tweede keus
Vermijden
Welzijn
Informatie over vissoort
Lees meer
Algemeen

Makreelachtigen

Makreelachtigen (Scrombrodei) zijn een ondersoort van de Perciformes, de grootste orde van vissen. Onder makreelachtigen vallen makrelen (Atlantische-, horsmakreel, etc), tonijnen, zeil- en zwaardvissen en barracuda’s. Het zijn vissen die overal ter wereld door mensen zeer veel worden gegeten en vormen daarom een belangrijke bron van voedsel en inkomsten.  Makrelen zijn pelagische vissen die leven in grote scholen. Het zijn snelle en goede zwemmers die met de zilverachtige schittering van hun schubben hun achtervolgers verwarren. De kleinste soort is de eiland makreel van hooguit 20 cm. De grootste soort is de blauwvintonijn die wel meer dan 5 meter kan worden.

Spaanse makreel

Met “Spaanse makreel” kunnen twee makreelsoorten worden bedoeld. De makreel Scomber colias heeft een zuidelijker verspreidingsgebied dan de Atlantische. Hij komt voor in de centraal oostelijke Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. De makreel Scomber japonicus komt voor in de Indische en Stille Oceaan. Hoewel de Spaanse makrelen lijken op de Atlantische makreel en hier ook familie van zijn, is het grote verschil dat de twee Spaanse makreel soorten een zwemblaas hebben die ze gebruiken bij het reguleren van hun diepte.

 

Spaanse makreel

Scomber colias
Herkomst

Atlantische Oceaan, centraal oostelijke (FAO 34)

Kweek- / Vangstmethode

Ringzegen, Zwevende ottertrawls

  • jan
  • feb
  • mrt
  • apr
  • mei
  • jun
  • jul
  • aug
  • sep
  • okt
  • nov
  • dec
Visstand en visserijdruk
Ecosysteem effecten
Visserijbeheer
Eindbeoordeling
Uitleg beoordeling

Het bestand van Spaanse makreel in dit gebied (van Noord-Marokko tot Zuid-Senegal) wordt maximaal bevist. De bestandsgrootte is onder het MSY-niveau. Geschat wordt dat met de huidige visserijdruk de grootte van het bestand gelijk blijft.

In de ringzegenvisserij zijn de hoeveelheden bijvangst en discards waarschijnlijk laag. Omdat het vistuig de bodem niet raakt treedt er geen bodemschade op. In de visserij met zwevende ottertrawls zijn de hoeveelheden bijvangst en discards hoger dan bij de ringzegenvisserij. Omdat het vistuig de bodem niet raakt treedt er geen bodemschade op.

Er is een beheerplan voor de visserij door Europese schepen in de oostelijke centrale Atlantische Oceaan, maar niet specifiek voor de visserij op Spaanse makreel. De lokale visserij wordt vrijwel niet beheerd.

Vis in het seizoen

Vis in het goede seizoen is op dat moment de beste kwaliteit omdat de paaiperiode voorbij is. 

ASC keurmerk

Het ASC keurmerk staat op visproducten die verantwoord gekweekt zijn. ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie.

MSC keurmerk

Het MSC keurmerk staat op visproducten die op een duurzame manier gevangen zijn. MSC (Marine Stewardship Council) beheert en ontwikkelt een certificeringsprogramma voor duurzame visserijen.

Goede vis

Deze vis wordt niet overbevist of wordt verantwoord gekweekt, met een minimale impact op het milieu.

Tweede keuze

Deze vis is een tweede keuze. Dat wil zeggen dat het een goed alternatief is voor soorten die in het rood staan. Wel zijn er nog een aantal verbeteringen nodig in deze visserij of bij de kweek van deze vis.

Vermijden

Koop deze vis niet. Hij wordt overbevist of de vangst-/kweekmethode heeft een negatieve impact op het milieu.

Welzijn

Er is vis beschikbaar van deze soort die wordt gekweekt of gevangen met hoge welzijnsstandaarden.

GlobalG.A.P.

GlobalG.A.P. (Global Good Agriculture Practice) is een non-profit organisatie die als doel heeft om de traceerbaarheid en voedselveiligheid van gekweekte visproducten te garanderen.

Biologisch

Als er gesproken wordt over biologische vis, dan gaat het altijd over kweekvis. Deze vis wordt op een speciale manier gekweekt, waardoor het natuurlijke groeiproces bevorderd wordt.