Roodbaars
IJsland (FAO 27)
Haken en Lijnen, Kieuwnetten (staand want), Bodemottertrawls, Deense zegens
- jan
- feb
- mrt
- apr
- mei
- jun
- jul
- aug
- sep
- okt
- nov
- dec
De schorpioenvisachtigen is een grote familie van zeevissen waaronder ’s werelds meest giftige soorten. Zoals de naam suggereert hebben schorpioenvissen een soort stekel die giftig slijm bevat. Karakteristieke eigenschappen van Schorpioenvissen zijn het gedrongen lijf, en de vele stekels op het hoofd en rug en een grote bek. De meeste soorten leven dicht op de bodem en voeden zich met schelpdieren en kleine vissen. Schorpioenvissen vangen hun prooi door hem op te zuigen.
De bekendste schorpioenachtigen in de Noordzee zijn de ponen en roodbaars. De koraalduivel (lion fish) is feitelijk ook een schorpioenvis.
Er zijn in Nederland twee soorten roodbaars op de markt: diepzee-roodbaars en roodbaars. De soorten zijn rood of oranjerood van kleur en lijken erg op elkaar, maar verschillen in grootte. Diepzee-roodbaars wordt maximaal 55 cm groot en is daarmee kleiner dan de roodbaars, die wel 1 meter lang kan worden. Vaak worden de vissen echter al bij een lengte van 25 tot 50 cm weggevangen. Jonge roodbaars leeft in fjorden, baaien en in de kustzone. Zodra de vissen volwassen worden, zwemmen ze verder en dieper de zee in; roodbaars komt voor tot diepten van 100 tot 500 m en diepzee-roodbaars zelfs nog dieper. Daar leven ze in groepjes bij elkaar en voeden ze zich met diepzeegarnalen en haring.
IJsland (FAO 27)
Haken en Lijnen, Kieuwnetten (staand want), Bodemottertrawls, Deense zegens
Atlantische Oceaan, noordoostelijke (FAO 27)
Deelgebieden: Barentszzee
Kieuwnetten (staand want), Bodemottertrawls
Atlantische Oceaan, noordoostelijke (FAO 27)
Deelgebieden: IJslandse- en Faroer-gronden
Bodemottertrawls
Het ASC keurmerk staat op visproducten die verantwoord gekweekt zijn. ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie.
Het MSC keurmerk staat op visproducten die op een duurzame manier gevangen zijn. MSC (Marine Stewardship Council) beheert en ontwikkelt een certificeringsprogramma voor duurzame visserijen.
Deze vis wordt niet overbevist of wordt verantwoord gekweekt, met een minimale impact op het milieu.
Deze vis is een tweede keuze. Dat wil zeggen dat het een goed alternatief is voor soorten die in het rood staan. Wel zijn er nog een aantal verbeteringen nodig in deze visserij of bij de kweek van deze vis.
Koop deze vis niet. Hij wordt overbevist of de vangst-/kweekmethode heeft een negatieve impact op het milieu.
Er is vis beschikbaar van deze soort die wordt gekweekt of gevangen met hoge welzijnsstandaarden.
GlobalG.A.P. (Global Good Agriculture Practice) is een non-profit organisatie die als doel heeft om de traceerbaarheid en voedselveiligheid van gekweekte visproducten te garanderen.
Als er gesproken wordt over biologische vis, dan gaat het altijd over kweekvis. Deze vis wordt op een speciale manier gekweekt, waardoor het natuurlijke groeiproces bevorderd wordt.