Meer informatie

Papegaaivis

Keurmerk kweek
/Keurmerk Wild
Groen
Tweede keus
Vermijden
Bijvangst
Informatie over vissoort
Lees meer
Algemeen

Koraalvissen

Koraalvissen is een term die wordt gebruikt voor de vaak felgekleurde vissen uit tropische of subtropische wateren. Veel worden ze niet verkocht in de Nederlandse winkels en horeca. Soorten uit deze categorie zijn papagaaivissen, snappers, koraalduivels (lion fish) en doktersvissen.

Het is vaak lastig te herleiden hoe deze vissen gevangen zijn. Ook is het beheer in landen waar deze soorten voorkomen onvoldoende om de bestanden goed te monitoren. Vangsten worden weinig geregistreerd en controle op vistechnieken is gering. Zo komt het voor dat er op en rondom koraalriffen wordt gevist met dynamiet en cyanide. Dit heeft desastreuze ecologische gevolgen voor de riffen, de kraamkamers van de oceaan.

Papegaaivis

Papegaaivissen zijn een familie van baarsachtige vissen met een kenmerkende bek die op een papegaaiensnavel lijkt. De meeste soorten zijn felgekleurd. Sommige soorten kunnen tot 1 meter lang worden, maar de meesten blijven kleiner. Papegaaivissen zijn sociale dieren die in scholen bij koraalriffen leven. Met hun snavel schrapen ze algen en stukjes koraal af. De onverteerbare delen poepen ze weer uit. Een groot deel van de mooie witte tropische zandstranden bestaat uit papegaaivispoep.

 

Papegaaivis

Scaridae spp.
Herkomst

Stille Oceaan, centraal westelijke (FAO 71)

Kweek- / Vangstmethode

Kieuwnetten (staand want)

 • jan
 • feb
 • mrt
 • apr
 • mei
 • jun
 • jul
 • aug
 • sep
 • okt
 • nov
 • dec
Visstand en visserijdruk
Ecosysteem effecten
Visserijbeheer
Eindbeoordeling
Uitleg beoordeling

Er is een gebrek aan gegevens over de visserij op papegaaivissen in dit gebied. Alhoewel de familie van papegaaivissen als gemiddeld gevoelig voor visserijdruk wordt beschouwd, zorgt het gebrek aan informatie voor een grote onzekerheid hierover. De laatste 10-20 jaar heeft de toegenomen visserijdruk in de Filipijnen op lokaal niveau geleid tot het verdwijnen van papegaaivissen.

Het vissen met kieuwnettenkieuwnetten:
Een visserijtechniek waarin passerende vissen met hun kieuwen verstrikt raken in de mazen. Het net staat verticaal op de bodem of hangt aan boeien in de waterkolom. De bijvangst van soorten als bruinvissen en dolfijnen is hierbij een probleem.
is niet selectief en er worden veel soorten bijgevangen, waaronder zeeschildpadden, haaien en dolfijnen. Papegaaivissen komen voor op koraalriffen, waar ze een cruciale rol spelen in het ecosysteem ervan. Bovendien raken kieuwnetten verstrikt met de takken van het koraal en veroorzaken hierdoor schade.

Er is weinig informatie over het beheer in dit gebied.

ASC keurmerk

Vis met het ASC keurmerk wordt op een verantwoorde manier gekweekt.

MSC keurmerk

Vis met het MSC keurmerk wordt op een duurzame wijze gevangen.

Groene vis

Deze vis is niet overbevist of wordt zorgvuldig gekweekt, met minimale schade aan de natuur.

Tweede keus

Deze vis is een tweede keus. Er zijn nog een aantal problemen met de visserij of kweek.

Vermijden

Koop deze vis niet, er is sprake van overbevissing of de manier van vangst/ kweek is belastend.

Bijvangst

Deze vis wordt ongewild gevangen bij het vissen op een andere soort. Ze zijn onderbenut en moeten meer gegeten worden.

GlobalG.A.P.

GlobalG.A.P. gecertificeerde kwekerijen doen een goede stap richting duurzaamheid. Een aantal vissoorten met dit label krijgen een betere score op de VISwijzer.

Biologisch

Biologisch standaarden hanteren de strengste eisen voor visvoer en stellen eisen aan het dierenwelzijn.

Je gebruikt een verouderde browser. Hierdoor kunnen we de werking en veiligheid van de website niet garanderen. Bekijk hier de alternatieven.