Meer informatie

Papegaaivis

Keurmerk kweek
/Keurmerk Wild
Groen
Tweede keus
Vermijden
Welzijn
Informatie over vissoort
Lees meer
Algemeen

Koraalvissen

Koraalvissen is een term die wordt gebruikt voor de vaak felgekleurde vissen uit tropische of subtropische wateren. Veel worden ze niet verkocht in de Nederlandse winkels en horeca. Soorten uit deze categorie zijn papagaaivissen, snappers, koraalduivels (lion fish) en doktersvissen.

Het is vaak lastig te herleiden hoe deze vissen gevangen zijn. Ook is het beheer in landen waar deze soorten voorkomen onvoldoende om de bestanden goed te monitoren. Vangsten worden weinig geregistreerd en controle op vistechnieken is gering. Zo komt het voor dat er op en rondom koraalriffen wordt gevist met dynamiet en cyanide. Dit heeft desastreuze ecologische gevolgen voor de riffen, de kraamkamers van de oceaan.

Papegaaivis

Papegaaivissen zijn vaak felgekleurd en hebben een kenmerkende bek die op een papegaaiensnavel lijkt. Sommige soorten kunnen tot 1 m lang worden, maar de meesten blijven kleiner. Papegaaivissen zijn sociale dieren die in groepen bij koraalriffen leven. Met hun snavel schrapen ze algen en stukjes koraal af. Een leuk feitje: Een groot deel van de mooie witte tropische zandstranden bestaat uit onverteerde delen die de papegaaivissen uitpoepen.  

 

Papegaaivis

Scaridae spp.
Herkomst

Stille Oceaan, centraal westelijke (FAO 71)

Kweek- / Vangstmethode

Kieuwnetten (staand want)

 • jan
 • feb
 • mrt
 • apr
 • mei
 • jun
 • jul
 • aug
 • sep
 • okt
 • nov
 • dec
Visstand en visserijdruk
Ecosysteem effecten
Visserijbeheer
Eindbeoordeling
Uitleg beoordeling

Er is een gebrek aan gegevens over de visserij op papegaaivissen in dit gebied. Alhoewel de familie van papegaaivissen als gemiddeld gevoelig voor visserijdruk wordt beschouwd, zorgt het gebrek aan informatie voor een grote onzekerheid hierover. De laatste 10-20 jaar heeft de toegenomen visserijdruk in de Filipijnen op lokaal niveau geleid tot het verdwijnen van papegaaivissen.

Het vissen met kieuwnettenkieuwnetten:
Een visserijtechniek waarin passerende vissen met hun kieuwen verstrikt raken in de mazen. Het net staat verticaal op de bodem of hangt aan boeien in de waterkolom. De bijvangst van soorten als bruinvissen en dolfijnen is hierbij een probleem.
is niet selectief en er worden veel soorten bijgevangen, waaronder zeeschildpadden, haaien en dolfijnen. Papegaaivissen komen voor op koraalriffen, waar ze een cruciale rol spelen in het ecosysteem ervan. Bovendien raken kieuwnetten verstrikt met de takken van het koraal en veroorzaken hierdoor schade.

Er is weinig informatie over het beheer in dit gebied.

ASC keurmerk

Het ASC keurmerk staat op visproducten die verantwoord gekweekt zijn. ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie.

MSC keurmerk

Het MSC keurmerk staat op visproducten die op een duurzame manier gevangen zijn. MSC (Marine Stewardship Council) beheert en ontwikkelt een certificeringsprogramma voor duurzame visserijen.

Goede vis

Deze vis wordt niet overbevist of wordt verantwoord gekweekt, met een minimale impact op het milieu.

Tweede keuze

Deze vis is een tweede keuze. Dat wil zeggen dat het een goed alternatief is voor soorten die in het rood staan. Wel zijn er nog een aantal verbeteringen nodig in deze visserij of bij de kweek van deze vis.

Vermijden

Koop deze vis niet. Hij wordt overbevist of de vangst-/kweekmethode heeft een negatieve impact op het milieu.

Welzijn

Er is vis beschikbaar van deze soort die wordt gekweekt of gevangen met hoge welzijnsstandaarden.

GlobalG.A.P.

GlobalG.A.P. (Global Good Agriculture Practice) is een non-profit organisatie die als doel heeft om de traceerbaarheid en voedselveiligheid van gekweekte visproducten te garanderen.

Biologisch

Als er gesproken wordt over biologische vis, dan gaat het altijd over kweekvis. Deze vis wordt op een speciale manier gekweekt, waardoor het natuurlijke groeiproces bevorderd wordt.