Meer informatie

Omegabaars

Keurmerk kweek
/Keurmerk Wild
Groen
Tweede keus
Vermijden
Bijvangst
Informatie over vissoort
Lees meer
Algemeen

Baarsachtigen

Baarsachitgen (Perciformes) is veruit de grootste familie onder de vissen en vormt meer dan 41% van alle gewervelde vissen. Baarsachtigen komen in zout en zoetwatergebieden over de hele wereld voor.  Bekende soorten zijn, zeebaars, dorade, goudmakreel en pieterman.

 

 

Omegabaars

De omegabaars is een zoetwatervis uit Australië en wordt daar barcoo grunter of jade perch genoemd. Het is een omnivoor (eet zowel plantaardig als dierlijk voedsel). Dit is een groot voordeel is voor aquacultuur, want zo kan men vermijden de vis te voeren met andere vis, visolie of vismeel. Hij werd al gekweekt in Australië en Azië maar sinds een paar jaar wordt de soort ook in België gekweekt.

 

Omegabaars

Scortum Barcoo
Herkomst

Europa, binnenlandse wateren

Kweek- / Vangstmethode

Recirculatiesysteem (Kweek)

  • jan
  • feb
  • mrt
  • apr
  • mei
  • jun
  • jul
  • aug
  • sep
  • okt
  • nov
  • dec
Brongebruik
Impact op de omgeving
Beheer
Eindbeoordeling
Uitleg beoordeling

De kweek van de omegabaars in België gebeurt in een recirculatiesysteem, wat water filtert en hergebruikt. Omegabaars is een omnivore vis, en er is uit duurzaamheidsoverweging voor gekozen om het voer helemaal plantaardig te laten zijn, zodat het geen druk legt op de wilde vis. De enige kweker van omegabaars in België heeft een samenwerking met de tomatenkwekerij naast het aquacultuur bedrijf waarbij de meststoffen van de vissen als mest voor de tomaten wordt gebruikt. Hierdoor hoeft de tomatenkweker minder kunstmest te gebruiken, en komen de meststoffen van de vis niet in het omgevingswater terecht. Antibiotica tast het filtervermogen van de biotische filters aan, dus wordt het niet gebruikt.

Vis in het seizoen 

Deze beoordeling betreft gekweekte vis. Het seizoen is daarom niet van belang.

ASC keurmerk

Vis met het ASC keurmerk wordt op een verantwoorde manier gekweekt.

MSC keurmerk

Vis met het MSC keurmerk wordt op een duurzame wijze gevangen.

Groene vis

Deze vis is niet overbevist of wordt zorgvuldig gekweekt, met minimale schade aan de natuur.

Tweede keus

Deze vis is een tweede keus. Er zijn nog een aantal problemen met de visserij of kweek.

Vermijden

Koop deze vis niet, er is sprake van overbevissing of de manier van vangst/ kweek is belastend.

Bijvangst

Deze vis wordt ongewild gevangen bij het vissen op een andere soort. Ze zijn onderbenut en moeten meer gegeten worden.

GlobalG.A.P.

GlobalG.A.P. gecertificeerde kwekerijen doen een goede stap richting duurzaamheid. Een aantal vissoorten met dit label krijgen een betere score op de VISwijzer.

Biologisch

Biologisch standaarden hanteren de strengste eisen voor visvoer en stellen eisen aan het dierenwelzijn.

Je gebruikt een verouderde browser. Hierdoor kunnen we de werking en veiligheid van de website niet garanderen. Bekijk hier de alternatieven.