Meer informatie

Omegabaars

Keurmerk kweek
/Keurmerk Wild
Groen
Tweede keus
Vermijden
Welzijn
Informatie over vissoort
Lees meer
Algemeen

Baarsachtigen

Baarsachtigen (Perciformes) is veruit de grootste familie onder de vissen en vormt meer dan 41% van alle gewervelde vissen. Baarsachtigen komen in zout en zoetwatergebieden over de hele wereld voor.  Bekende soorten zijn, zeebaars, dorade, goudmakreel en pieterman.

Omegabaars

De omegabaars is een zoetwatervis uit Australië en wordt daar barcoo grunter of jade perch genoemd. Deze vis is een omnivoor en houdt in dat hij zowel plantaardig als dierlijk voedsel eet. Dit vormt een groot voordeel voor de viskweek, aangezien men zo kan vermijden de vis te voeren met andere vis, visolie of vismeel. De omegabaars werd al in Australië gekweekt, maar wordt sinds een paar jaar ook in België gekweekt.  

 

 

Omegabaars

Scortum Barcoo
Herkomst

Europa, binnenlandse wateren

Kweek- / Vangstmethode

Recirculatiesysteem (Kweek)

 • jan
 • feb
 • mrt
 • apr
 • mei
 • jun
 • jul
 • aug
 • sep
 • okt
 • nov
 • dec
Brongebruik
Impact op de omgeving
Beheer
Eindbeoordeling
Uitleg beoordeling

De kweek van de omegabaars in België gebeurt in een recirculatiesysteem, wat water filtert en hergebruikt. Omegabaars is een omnivore vis. Uit duurzaamheidsoverweging is ervoor gekozen om het voer helemaal plantaardig te laten zijn, zodat het geen druk legt op de wilde vis. De enige kweker van omegabaars in België heeft een samenwerking met de tomatenkwekerij naast het aquacultuur bedrijf, waarbij de meststoffen van de vissen als mest voor de tomaten wordt gebruikt. Hierdoor hoeft de tomatenkweker minder kunstmest te gebruiken en komen de meststoffen van de vis niet in het omgevingswater terecht. Antibiotica tast het filtervermogen van de biotische filters aan, dus wordt het niet gebruikt.

Vis in het seizoen 

Deze beoordeling betreft gekweekte vis. Het seizoen is daarom niet van belang.

ASC keurmerk

Het ASC keurmerk staat op visproducten die verantwoord gekweekt zijn. ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie.

MSC keurmerk

Het MSC keurmerk staat op visproducten die op een duurzame manier gevangen zijn. MSC (Marine Stewardship Council) beheert en ontwikkelt een certificeringsprogramma voor duurzame visserijen.

Goede vis

Deze vis wordt niet overbevist of wordt verantwoord gekweekt, met een minimale impact op het milieu.

Tweede keuze

Deze vis is een tweede keuze. Dat wil zeggen dat het een goed alternatief is voor soorten die in het rood staan. Wel zijn er nog een aantal verbeteringen nodig in deze visserij of bij de kweek van deze vis.

Vermijden

Koop deze vis niet. Hij wordt overbevist of de vangst-/kweekmethode heeft een negatieve impact op het milieu.

Welzijn

Er is vis beschikbaar van deze soort die wordt gekweekt of gevangen met hoge welzijnsstandaarden.

GlobalG.A.P.

GlobalG.A.P. (Global Good Agriculture Practice) is een non-profit organisatie die als doel heeft om de traceerbaarheid en voedselveiligheid van gekweekte visproducten te garanderen.

Biologisch

Als er gesproken wordt over biologische vis, dan gaat het altijd over kweekvis. Deze vis wordt op een speciale manier gekweekt, waardoor het natuurlijke groeiproces bevorderd wordt.