Blauwe mossel
Europa, binnenlandse wateren. Atlantische Oceaan, noordoostelijke (FAO 5 | FAO 27)
Bodemkweek (Kweek), Dreggen, Hangcultuur (Kweek)
- jan
- feb
- mrt
- apr
- mei
- jun
- jul
- aug
- sep
- okt
- nov
- dec
Mosselen uit Nederland zijn MSC-gecertificeerdMSC gecertificeerd:
Visserijen die voldoen aan de beoordelingscriteria van de Marine Stewardship Council en zijn gecertificeerd. Visproducten met het blauwe MSC-keurmerk zijn gevangen door duurzame visserijen., net als een groot deel van de mosselen uit Europa. Alle Nederlandse mosselen verwateren in de Oosterschelde en krijgen daarna het label Zeeuwse mosselen. Verwateren gebeurd om de mosselen zandvrij te spoelen. MSC-mosselen uit andere landen mogen sinds 2016 verwaterd worden in Nederland en dan als Nederlandse MSC-mosselen worden verkocht.
Bij de mosselkweek wordt het mosselzaadmosselzaad:
De larven van mosselen, die kunnen worden verzameld om uit te laten groeien tot volwaardige mosselen. uit de natuur opgevist en daarna opgekweekt tot consumptiemosselen. Deze kweek gebeurt in zee of estuaria. Mosselen eten algen, die ze uit het water filteren. Hierdoor hebben ze geen extra voedsel nodig.
Het opvissen van mosselzaad gebeurt met dreggendreggen:
Een visserijmethode voor het vangen van o.a. mosselen, oesters en sint-jakobsschelpen, waarbij gebruik gemaakt wordt van stalen frames waaraan een net is bevestigd. Op de voorkant van dit frame zitten vaak stalen punten die fungeren als een soort hark. Hiermee wordt door de bodem geploegd. of, in Nederland, met mosselzaadvanginstallaties (MZIMZI:
mosselzaadinvanginstallatie, die bestaan uit drijvers, lijnen en ankers met touwen waaraan mossellarven zich kunnen hechten.s). Het opkweken gebeurt in de bodemkweekbodemkweek:
Het kweken van schelpdieren op ondiepe banken in zee. Bodemkweek wordt gebruikt om mosselen en oesters te kweken. Door het natuurlijk voedselaanbod in zee groeit het schelpdierzaad uit tot schelpdieren geschikt voor consumptie., hangcultuurhangcultuur:
Het kweken van schelpdieren aan palen of gazen kousen, die aan een drijvende constructie in het water hangen. Door het natuurlijke voedselaanbod in zee kan het schelpdierzaad opgroeien tot schelpdieren voor consumptie. kweek of bouchotsbouchots:
Palen waarop mosselen worden gekweekt. Rond de paal zijn touwen of zakken met mosselzaad gewikkeld.. Nederlandse mosselen komen grotendeels van bodemkweek in de Oosterschelde en Grevelingenmeer.
De mosselkorkor:
Een stalen frame waarover een net is bevestigd. Een kor is een bodemvisserijtuig.ren die gebruikt worden om de mosselen op te vissen van de bodemcultuur verstoren de bodem, hierdoor zijn hangcultuur mosselen een betere keuze dan bodemkweek.
Gedurende hun leven worden de mosselen verschillende malen verplaatst naar andere plekken. Het verplaatsen van mosselen tussen verschillende gebieden brengt het risico met zich mee dat ziektes, parasieten en uitheemse diersoorten zich onnodig verspreiden. Dit moet zoveel mogelijk worden beperkt.
Vis in het seizoen
Vis in het goede seizoen is op dat moment van de beste kwaliteit.