Meer informatie

Blauwe mossel

Keurmerk kweek
/Keurmerk Wild
Groen
Tweede keus
Vermijden
Welzijn
Informatie over vissoort
Lees meer
Algemeen

Schelpdieren

Onder de naam schelpdieren vallen meerdere soorten tweekleppige weekdieren, zeeslakken en schelpen. Voorbeelden hiervan zijn de St. Jakobsschelp, mosselen, scheermesjes, oesters, kokkels en de wulk. Schelpdieren leven gedeeltelijk in of op de zeebodem en komen wereldwijd voor. Schelpdieren filteren het water en halen de benodigde voedingsstoffen eruit. Zaad en eitjes worden in het water vrijgelaten en extern bevrucht. De meeste soorten zijn hermafrodiet en kunnen gedurende hun leven zowel eitjes als zaad produceren. Schelpdieren komen voor in veel verschillende vormen en maten. Deze verscheidenheid is tot op heden onderwerp van wetenschappelijke discussie.

Blauwe mossel

De blauwe mossel komt van nature voor in Nederlandse kustwateren. Mosselen hechten zich met draden aan elkaar vast, waardoor mosselbanken ontstaan. De blauwe mossel komt zowel voor in gebieden die een bepaalde tijd droog liggen als in dieper gelegen water. De mosselen die in Nederland gekweekt en verkocht worden, worden Zeeuwse mosselen genoemd. Alle mosselen die voor de consumptie bedoeld zijn, worden namelijk in de Oosterschelde ‘verwaterd’. Dit houdt in dat de mosselen zichzelf schoonspoelen door het achtergebleven zand te verwijderen.

Blauwe mossel

Mytilus edulis
Herkomst

Atlantische Oceaan, noordoostelijke (FAO 27)

Kweek- / Vangstmethode

Bodemcultuur (Kweek), Hangcultuur (Kweek)

  • jan
  • feb
  • mrt
  • apr
  • mei
  • jun
  • jul
  • aug
  • sep
  • okt
  • nov
  • dec
Uitleg beoordeling

Een groot deel van de mosselen die in Europa worden gekweekt, zijn MSCMSC:
Marine Stewardship Council, een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie die een keurmerk heeft ontwikkeld dat garant staat voor goed beheerde, duurzame visserij. Visproducten die voldoen aan de criteria van het keurmerk zijn te herkennen aan het blauwe MSC-logo.
-gecertificeerd. Bij de mosselkweek wordt het mosselzaadmosselzaad:
De larven van mosselen, die kunnen worden verzameld om uit te laten groeien tot volwaardige mosselen.
uit de natuur opgevist en daarna opgekweekt tot consumptiemosselen. Het opvissen van mosselzaad gebeurt met dreggen of met mosselzaadvanginstallaties (MZIMZI:
mosselzaadinvanginstallatie, die bestaan uit drijvers, lijnen en ankers met touwen waaraan mossellarven zich kunnen hechten.
’s). Onder het MSC-certificaat wordt het opvissen van mosselzaad met MZI’s nog verder aangemoedigd. MSC-gecertificeerde mosselen worden gekweekt in bodemcultuurbodemcultuur:
Het kweken van schelpdieren op ondiepe banken in zee. Bodemkweek wordt gebruikt om mosselen en oesters te kweken. Door het natuurlijk voedselaanbod in zee groeit het schelpdierzaad uit tot schelpdieren geschikt voor consumptie.
en hangcultuurhangcultuur:
Het kweken van schelpdieren aan palen of gazen kousen, die aan een drijvende constructie in het water hangen. Door het natuurlijke voedselaanbod in zee kan het schelpdierzaad opgroeien tot schelpdieren voor consumptie.
.

MSC-mosselen uit andere landen mogen sinds 2016 verwaterd worden in Nederland en dan als Nederlandse MSC-mosselen worden verkocht. Nederlandse mosselen komen grotendeels van bodemkweek in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer.

Blauwe mossel

Mytilus edulis
Herkomst

Atlantische Oceaan, noordoostelijke (FAO 27)

Kweek- / Vangstmethode

Alle kweekmethodes

  • jan
  • feb
  • mrt
  • apr
  • mei
  • jun
  • jul
  • aug
  • sep
  • okt
  • nov
  • dec
Brongebruik
Impact op de omgeving
Beheer
Eindbeoordeling
Uitleg beoordeling

Blauwe mosselen kunnen worden gekweekt zonder extern voedsel te geven. Deze soort kan zijn eigen voedsel uit de waterkolom filteren.

Bij de mosselkweek wordt het mosselzaadmosselzaad:
De larven van mosselen, die kunnen worden verzameld om uit te laten groeien tot volwaardige mosselen.
uit de natuur opgevist en daarna opgekweekt tot consumptiemosselen. Het opvissen van mosselzaad gebeurt met dreggen of met mosselzaadvanginstallaties (MZIMZI:
mosselzaadinvanginstallatie, die bestaan uit drijvers, lijnen en ankers met touwen waaraan mossellarven zich kunnen hechten.
’s). Dreggen kan een aanzienlijke impact hebben op het bentische ecosysteem, terwijl andere methoden minder impact hebben.

Het regelgevend kader in Nederland is grotendeels in staat om milieu- en sociale kwesties aan te pakken. Het beheerBeheer:
De regelgeving rondom visserij en aquacultuur die ervoor zorgt dat de productie binnen wettelijke kaders wordt uitgevoerd en dat duurzaamheid verzekerd kan worden.
van deze soort is grotendeels effectief.

ASC keurmerk

Het ASC keurmerk staat op visproducten die verantwoord gekweekt zijn. ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie.

MSC keurmerk

Het MSC keurmerk staat op visproducten die op een duurzame manier gevangen zijn. MSC (Marine Stewardship Council) beheert en ontwikkelt een certificeringsprogramma voor duurzame visserijen.

Goede vis

Deze vis wordt niet overbevist of wordt verantwoord gekweekt, met een minimale impact op het milieu.

Tweede keuze

Deze vis is een tweede keuze. Dat wil zeggen dat het een goed alternatief is voor soorten die in het rood staan. Wel zijn er nog een aantal verbeteringen nodig in deze visserij of bij de kweek van deze vis.

Vermijden

Koop deze vis niet. Hij wordt overbevist of de vangst-/kweekmethode heeft een negatieve impact op het milieu.

Welzijn

Er is vis beschikbaar van deze soort die wordt gekweekt of gevangen met hoge welzijnsstandaarden.

GlobalG.A.P.

GlobalG.A.P. (Global Good Agriculture Practice) is een non-profit organisatie die als doel heeft om de traceerbaarheid en voedselveiligheid van gekweekte visproducten te garanderen.

Biologisch

Als er gesproken wordt over biologische vis, dan gaat het altijd over kweekvis. Deze vis wordt op een speciale manier gekweekt, waardoor het natuurlijke groeiproces bevorderd wordt.