Europese kreeft
Europese binnenwateren (FAO 5)
Deelgebieden: Oosterschelde
Korven, fuiken en vallen
- jan
- feb
- mrt
- apr
- mei
- jun
- jul
- aug
- sep
- okt
- nov
- dec
Het kreeftenbestand in de Oosterschelde is stabiel. De soort wordt in dit gebied niet overbevistoverbevist:
Een visbestand is overbevist wanneer de bestandsomvang zo ver is afgenomen dat het niet langer een maximaal duurzame opbrengst kan produceren. en de populatie is sinds de bouw van Neeltje Jans gegroeid. Kreeften zijn gevoelig voor visserijdrukvisserijdruk:
De mate van visserijsterfte, het deel van het visbestand dat jaarlijks sterft door visserij., omdat ze langzaam groeien en pas op latere leeftijd geslachtsrijp worden.
Ze worden in de Oosterschelde voornamelijk gevangen met fuiken, kubben en korvenkorven:
Een visserijmethode waarbij van kippengaas gemaakte vallen worden voorzien van aas (verse of gezouten vis) die vervolgens op de zeebodem worden geplaatst. Soorten die op deze manier worden gevangen zijn o.a. krab, kreeft, wulk, langoustine en octopus.. Deze vangstmethode is selectief en veroorzaakt weinig schade aan het milieu. Sinds 2015 mogen kreeftenvissers in de Oosterschelde naast fuiken en kubben ook korven gebruiken, omdat deze minder snel beschadigen door krabben. De maximale hoeveelheid vistuigen per visser blijft echter gelijk.
Het beheer van de Oosterschelde kreeft is redelijk effectief en bestaat uit vergunningen en een beperkt vangstseizoen. Ondermaatseondermaatse vis:
Vis die kleiner is dan een voorgeschreven minimale maat. Deze maten zijn per soort en land vastgesteld. Voor Europa geldt een minimum aanlandingsmaat voor alle EU lidstaten. vis en eidragende kreeften worden teruggezet. Er is een stichting opgericht om de Zeeuwse kreeft van een milieukeurmerk te voorzien. De overheid is van plan het aantal vergunningen te verminderen maar dit is nog niet uitgevoerd.
Vis in het seizoen
Vis in het goede seizoen is op dat moment de beste kwaliteit omdat de paaiperiode voorbij is.