Meer informatie

Europese kreeft

Keurmerk kweek
/Keurmerk Wild
Groen
Tweede keus
Vermijden
Bijvangst
Informatie over vissoort
Lees meer
Algemeen

Kreeften & Krabben

Kreeften en krabben komen voornamelijk voor in zee, maar ook in zoet water en op het land. De meeste kreeftachtigen hebben tien poten, waarvan de voorste twee de vorm van een schaar hebben. Hiermee kunnen ze voedsel pakken, kraken of in stukjes knippen.  Wist je dat kreeften en krabben net als slangen moeten vervellen omdat hun schild niet meegroeit? Na de vervelling groeit het dier snel en neemt in gewicht toe tot de volgende vervelling. Om hun schild ‘op de groei’ te maken, nemen ze water op waardoor ze zichzelf 15% groter maken. Hierdoor kunnen ze dus tot 15% doorgroeien voordat ze weer moeten vervellen. Economisch gezien is het een belangrijke diergroep en wordt overal ter wereld geconsumeerd.

Europese kreeft

De Europese Kreeft komt voor langs de noordoost Atlantische kust en in de Middellandse zee. Het zijn aaseters die 60 cm lang en 6 kg zwaar kunnen worden. De kreeften leven in holen en tussen stenen op rotsachtige bodems. De Europese kreeft lijkt heel erg op de Amerikaanse kreeft, maar het verschil zit hem in de stekels op de scharen. De Europese kreeft heeft namelijk witte stekels op zijn scharen, terwijl de Amerikaanse kreeft rode stekels op zijn scharen heeft.

Europese kreeft

Homarus gammarus
Herkomst

Europese binnenwateren (FAO 5)
Deelgebieden: Oosterschelde

Kweek- / Vangstmethode

Korven, fuiken en vallen

  • jan
  • feb
  • mrt
  • apr
  • mei
  • jun
  • jul
  • aug
  • sep
  • okt
  • nov
  • dec
Visstand en visserijdruk
Ecosysteem effecten
Visserijbeheer
Eindbeoordeling
Uitleg beoordeling

Het kreeftenbestand in de Oosterschelde is stabiel. De soort wordt in dit gebied niet overbevistoverbevist:
Een visbestand is overbevist wanneer de bestandsomvang zo ver is afgenomen dat het niet langer een maximaal duurzame opbrengst kan produceren.
en de populatie is sinds de bouw van Neeltje Jans gegroeid. Kreeften zijn gevoelig voor visserijdrukvisserijdruk:
De mate van visserijsterfte, het deel van het visbestand dat jaarlijks sterft door visserij.
, omdat ze langzaam groeien en pas op latere leeftijd geslachtsrijp worden.

Ze worden in de Oosterschelde voornamelijk gevangen met fuiken, kubben en korvenkorven:
Een visserijmethode waarbij van kippengaas gemaakte vallen worden voorzien van aas (verse of gezouten vis) die vervolgens op de zeebodem worden geplaatst. Soorten die op deze manier worden gevangen zijn o.a. krab, kreeft, wulk, langoustine en octopus.
. Deze vangstmethode is selectief en veroorzaakt weinig schade aan het milieu. Sinds 2015 mogen kreeftenvissers in de Oosterschelde naast fuiken en kubben ook korven gebruiken omdat deze minder snel beschadigen door krabben. De maximale hoeveelheid vistuigen per visser blijft echter gelijk.

Het beheer van de Oosterschelde kreeft is redelijk effectief, en bestaat uit vergunningen en een beperkt vangstseizoen. Ondermaatseondermaatse vis:
Vis die kleiner is dan een voorgeschreven minimale maat. Deze maten zijn per soort en land vastgesteld. Voor Europa geldt een minimum aanlandingsmaat voor alle EU lidstaten.
vis en eidragende kreeften worden teruggezet. Er is een stichting opgericht om de Zeeuwse kreeft van een milieukeurmerk te voorzien. De overheid is van plan het aantal vergunningen te verminderen maar dit is nog niet uitgevoerd.

Vis in het seizoen

Vis in het goede seizoen is op dat moment de beste kwaliteit omdat de paaiperiode voorbij is.

Europese kreeft

Homarus gammarus
Herkomst

Noordzee (FAO 27)

Kweek- / Vangstmethode

Korven, fuiken en vallen

  • jan
  • feb
  • mrt
  • apr
  • mei
  • jun
  • jul
  • aug
  • sep
  • okt
  • nov
  • dec
Visstand en visserijdruk
Ecosysteem effecten
Visserijbeheer
Eindbeoordeling
Uitleg beoordeling

De belangrijkste visgronden van de kreeft worden zwaar geëxploiteerd. De status van de kreeftenbestan zijn grotendeels onbekend. Kreeften zijn gevoelig voor visserijdrukvisserijdruk:
De mate van visserijsterfte, het deel van het visbestand dat jaarlijks sterft door visserij.
, omdat ze langzaam groeien en pas op latere leeftijd geslachtsrijp worden.

Ze worden voornamelijk gevangen met korvenkorven:
Een visserijmethode waarbij van kippengaas gemaakte vallen worden voorzien van aas (verse of gezouten vis) die vervolgens op de zeebodem worden geplaatst. Soorten die op deze manier worden gevangen zijn o.a. krab, kreeft, wulk, langoustine en octopus.
. Deze vangstmethode is selectief en veroorzaakt weinig schade aan het milieu.

Er worden veel maatregelen genomen om het kreeftenbestand te beheren, zoals het terugzetten van eidragende vrouwtjes, alleen is er nog geen bewijs dat deze maatregelen hebben gezorgd voor een groei van het kreeftbestand.

Vis in het seizoen

Vis in het goede seizoen is op dat moment de beste kwaliteit omdat de paaiperiode voorbij is.

ASC keurmerk

Het ASC keurmerk staat op visproducten die verantwoord gekweekt zijn. ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie.

MSC keurmerk

Het MSC keurmerk staat op visproducten die op een duurzame manier gevangen zijn. MSC (Marine Stewardship Council) beheert en ontwikkelt een certificeringsprogramma voor duurzame visserijen.

Goede vis

Deze vis wordt niet overbevist of wordt verantwoord gekweekt, met een minimale impact op het milieu.

Tweede keuze

Deze vis is een tweede keuze. Dat wil zeggen dat het een goed alternatief is voor soorten die in het rood staan. Wel zijn er nog een aantal verbeteringen nodig in deze visserij of bij de kweek van deze vis.

Vermijden

Koop deze vis niet. Hij wordt overbevist of de vangst-/kweekmethode heeft een negatieve impact op het milieu.

Bijvangst

Deze vis wordt onvrijwillig gevangen bij het vissen op andere soorten. Ze zijn onderbenut en moeten meer gegeten worden.

GlobalG.A.P.

GlobalG.A.P. (Global Good Agriculture Practice) is een non-profit organisatie die als doel heeft om de traceerbaarheid en voedselveiligheid van gekweekte visproducten te garanderen.

Biologisch

Als er gesproken wordt over biologische vis, dan gaat het altijd over kweekvis. Deze vis wordt op een speciale manier gekweekt, waardoor het natuurlijke groeiproces bevorderd wordt.

Je gebruikt een verouderde browser. Hierdoor kunnen we de werking en veiligheid van de website niet garanderen. Bekijk hier de alternatieven.