Amerikaanse kreeft
Atlantische Oceaan, noordwestelijke (FAO 21)
Korven, fuiken en vallen
- jan
- feb
- mrt
- apr
- mei
- jun
- jul
- aug
- sep
- okt
- nov
- dec
Zowel in Canada als in de Verenigde staten zijn meerdere kreeftenvisserijen MSC-gecertificeerdMSC gecertificeerd:
Visserijen die voldoen aan de beoordelingscriteria van de Marine Stewardship Council en zijn gecertificeerd. Visproducten met het blauwe MSC-keurmerk zijn gevangen door duurzame visserijen.. Er wordt in deze twee landen veel gevist op de Amerikaanse kreeft, maar wordt niet beschouwd als een bedreiging voor het kreeftenbestand. Kreeften zijn gevoelig voor visserijdrukvisserijdruk:
De mate van visserijsterfte, het deel van het visbestand dat jaarlijks sterft door visserij., omdat ze langzaam groeien en pas op latere leeftijd geslachtsrijp worden.
Alle MSCMSC:
Marine Stewardship Council, een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie die een keurmerk heeft ontwikkeld dat garant staat voor goed beheerde, duurzame visserij. Visproducten die voldoen aan de criteria van het keurmerk zijn te herkennen aan het blauwe MSC-logo. Amerikaanse kreeft wordt gevangen met korvenkorven:
Een visserijmethode waarbij van kippengaas gemaakte vallen worden voorzien van aas (verse of gezouten vis) die vervolgens op de zeebodem worden geplaatst. Soorten die op deze manier worden gevangen zijn o.a. krab, kreeft, wulk, langoustine en octopus. en vallenVallen:
Vallen zijn een soort kooien van bijvoorbeeld kippengaas die op de bodem van de zee liggen. Aan de voorzijde zit een net met grote gaten, die voorkomt dat soorten als zeehonden en watervogels in de kooi zwemmen.. Deze vangstmethode is selectief en veroorzaakt weinig schade aan het milieu.
Het beheer van het kreeftenbestand is grotendeels effectief.
Vis in het seizoen
Vis in het goede seizoen is op dat moment de beste kwaliteit omdat de paaiperiode voorbij is.