Meer informatie

Amerikaanse kreeft

Keurmerk kweek
/Keurmerk Wild
Groen
Tweede keus
Vermijden
Welzijn
Informatie over vissoort
Lees meer
Algemeen

Kreeften & Krabben

Kreeften en krabben komen voornamelijk voor in zee, maar ook in zoet water en op het land. De meeste kreeftachtigen hebben tien poten, waarvan de voorste twee de vorm van een schaar hebben. Hiermee kunnen ze voedsel pakken, kraken of in stukjes knippen.  Wist je dat kreeften en krabben net als slangen moeten vervellen omdat hun schild niet meegroeit? Na de vervelling groeit het dier snel en neemt in gewicht toe tot de volgende vervelling. Om hun schild ‘op de groei’ te maken, nemen ze water op waardoor ze zichzelf 15% groter maken. Hierdoor kunnen ze dus tot 15% doorgroeien voordat ze weer moeten vervellen. Economisch gezien is het een belangrijke diergroep en wordt overal ter wereld geconsumeerd.

Amerikaanse kreeft

De Amerikaanse kreeft komt voor langs de noordoostkust van Canada tot de VS. Het zijn aaseters die meer dan 60 cm lang en 20 kg kunnen worden. De kreeften leven in holen en tussen stenen op rotsachtige bodems. De Amerikaanse kreeft lijkt heel erg op de Europese kreeft, maar het verschil zit hem in de stekels op de scharen. De Amerikaanse kreeft heeft namelijk rode stekels op zijn scharen, terwijl de Europese kreeft witte stekels op zijn scharen heeft.

Amerikaanse kreeft

Homarus americanus
Herkomst

Atlantische Oceaan, noordwestelijke (FAO 21)

Kweek- / Vangstmethode

Korven en vallen

  • jan
  • feb
  • mrt
  • apr
  • mei
  • jun
  • jul
  • aug
  • sep
  • okt
  • nov
  • dec
Uitleg beoordeling

De eerste Amerikaanse kreeftvisserij werd in 2013 MSCMSC:
Marine Stewardship Council, een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie die een keurmerk heeft ontwikkeld dat garant staat voor goed beheerde, duurzame visserij. Visproducten die voldoen aan de criteria van het keurmerk zijn te herkennen aan het blauwe MSC-logo.
-gecertificeerd. De kreeft wordt gevangen met korven en vallen. Deze vangstmethode wordt in veel visserijen als duurzame vangsttechniek gezien, omdat hij selectief is en weinig impact veroorzaakt. Echter zorgt dit in de Amerikaanse kreeftenvisserij helaas voor verstrengeling van de ernstig bedreigde Noordkaper (Eubalaena glacialis) in de lijnen en touwen van de potten. De populatie staat mede hierdoor op uitsterven en deze visserij wordt aangewezen als een belangrijke oorzaak van de afnemende walvispopulatie.

Good Fish heeft deze visserij daarom een rode beoordeling gegeven in de VISwijzer en ondersteunt deze MSC-gecertificeerde visserij niet.

ASC keurmerk

Het ASC keurmerk staat op visproducten die verantwoord gekweekt zijn. ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie.

MSC keurmerk

Het MSC keurmerk staat op visproducten die op een duurzame manier gevangen zijn. MSC (Marine Stewardship Council) beheert en ontwikkelt een certificeringsprogramma voor duurzame visserijen.

Goede vis

Deze vis wordt niet overbevist of wordt verantwoord gekweekt, met een minimale impact op het milieu.

Tweede keuze

Deze vis is een tweede keuze. Dat wil zeggen dat het een goed alternatief is voor soorten die in het rood staan. Wel zijn er nog een aantal verbeteringen nodig in deze visserij of bij de kweek van deze vis.

Vermijden

Koop deze vis niet. Hij wordt overbevist of de vangst-/kweekmethode heeft een negatieve impact op het milieu.

Welzijn

Er is vis beschikbaar van deze soort die wordt gekweekt of gevangen met hoge welzijnsstandaarden.

GlobalG.A.P.

GlobalG.A.P. (Global Good Agriculture Practice) is een non-profit organisatie die als doel heeft om de traceerbaarheid en voedselveiligheid van gekweekte visproducten te garanderen.

Biologisch

Als er gesproken wordt over biologische vis, dan gaat het altijd over kweekvis. Deze vis wordt op een speciale manier gekweekt, waardoor het natuurlijke groeiproces bevorderd wordt.