Meer informatie

Amerikaanse kreeft

Keurmerk kweek
/Keurmerk Wild
Groen
Tweede keus
Vermijden
Welzijn
Informatie over vissoort
Lees meer
Algemeen

Kreeften & Krabben

Kreeften en krabben komen voornamelijk voor in zee, maar ook in zoet water en op het land. De meeste kreeftachtigen hebben tien poten, waarvan de voorste twee de vorm van een schaar hebben. Hiermee kunnen ze voedsel pakken, kraken of in stukjes knippen.  Wist je dat kreeften en krabben net als slangen moeten vervellen omdat hun schild niet meegroeit? Na de vervelling groeit het dier snel en neemt in gewicht toe tot de volgende vervelling. Om hun schild ‘op de groei’ te maken, nemen ze water op waardoor ze zichzelf 15% groter maken. Hierdoor kunnen ze dus tot 15% doorgroeien voordat ze weer moeten vervellen. Economisch gezien is het een belangrijke diergroep en wordt overal ter wereld geconsumeerd.

Amerikaanse kreeft

De Amerikaanse kreeft komt voor langs de noordoostkust van Canada tot de VS. Het zijn aaseters die meer dan 60 cm lang en 20 kg kunnen worden. De kreeften leven in holen en tussen stenen op rotsachtige bodems. De Amerikaanse kreeft lijkt heel erg op de Europese kreeft, maar het verschil zit hem in de stekels op de scharen. De Amerikaanse kreeft heeft namelijk rode stekels op zijn scharen, terwijl de Europese kreeft witte stekels op zijn scharen heeft.

Amerikaanse kreeft

Homarus americanus
Herkomst

Atlantische Oceaan, noordwestelijke (FAO 21)

Kweek- / Vangstmethode

Korven en vallen

 • jan
 • feb
 • mrt
 • apr
 • mei
 • jun
 • jul
 • aug
 • sep
 • okt
 • nov
 • dec
Visstand en visserijdruk
Ecosysteem effecten
Visserijbeheer
Eindbeoordeling
Uitleg beoordeling

De eerste Amerikaanse kreeftvisserij werd in 2013 MSC-gecertificeerd. De kreeft wordt gevangen met korven en vallen. Deze vangstmethode wordt in veel visserijen als duurzame vangsttechniek gezien, omdat hij selectief is en weinig impact veroorzaakt. Echter zorgt dit in de Amerikaanse kreeftenvisserij helaas voor verstrengeling van de ernstig bedreigde Noordkaper (Eubalaena glacialis) in de lijnen en touwen van de potten. De populatie staat mede hierdoor op uitsterven en deze visserij wordt aangewezen als een belangrijke oorzaak van de afnemende walvispopulatie. Good Fish heeft deze visserij daarom een rode beoordeling gegeven in de VISwijzer en ondersteunt deze MSC-gecertificeerde visserij niet. Een goed alternatief voor Amerikaanse kreeft is de Oosterschelde kreeft, die groen is op de VISwijzer.

Vis in het seizoen: Vis in het goede seizoen is op dat moment de beste kwaliteit omdat de paaiperiode voorbij is.

Amerikaanse kreeft

Homarus americanus
Herkomst

Atlantische Oceaan, noordwestelijke (FAO 21)

Kweek- / Vangstmethode

Korven en vallen

 • jan
 • feb
 • mrt
 • apr
 • mei
 • jun
 • jul
 • aug
 • sep
 • okt
 • nov
 • dec
Visstand en visserijdruk
Ecosysteem effecten
Visserijbeheer
Eindbeoordeling
Uitleg beoordeling

Er wordt veel gevist op de Amerikaanse kreeft in de Verenigde Staten en Canada, maar tot op heden wordt de soort niet overbevistoverbevist:
Een visbestand is overbevist wanneer de bestandsomvang zo ver is afgenomen dat het niet langer een maximaal duurzame opbrengst kan produceren.
. Kreeften zijn gevoelig voor visserijdrukvisserijdruk:
De mate van visserijsterfte, het deel van het visbestand dat jaarlijks sterft door visserij.
, omdat ze langzaam groeien en pas op latere leeftijd geslachtsrijp worden. Om die reden krijgt dit onderdeel een oranje score.

De kreeften worden voornamelijk gevangen met korvenkorven:
Een visserijmethode waarbij van kippengaas gemaakte vallen worden voorzien van aas (verse of gezouten vis) die vervolgens op de zeebodem worden geplaatst. Soorten die op deze manier worden gevangen zijn o.a. krab, kreeft, wulk, langoustine en octopus.
en vallenVallen:
Vallen zijn een soort kooien van bijvoorbeeld kippengaas die op de bodem van de zee liggen. Aan de voorzijde zit een net met grote gaten, die voorkomt dat soorten als zeehonden en watervogels in de kooi zwemmen.
. In de VS vormt het vissen met deze visserijtechniek een groot risico voor noordkapers (walvissen), die regelmatig verstrikt raken in de lijnen van de korven. De status van noordkaper is op dit moment zo kritiek, dat elke verloren noordkaper er één te veel is. Om die reden krijgt het onderdeel ecosysteem-effecten een rode score.

Het beheer van het kreeftenbestand valt onder de ASMFCASMFC:
De ASMFC is de Atlantic States Marine Fisheries Commission, die gaat over het beheer van visbestanden langs de Atlantische kust van de Verenigde Staten.
en is grotendeels effectief. Dit onderdeel krijgt een groene score.

De eindbeoordeling voor deze soort is rood. Wij adviseren dan ook om het eten van Amerikaanse kreeft uit visserij te vermijden en te kiezen voor een alternatief met een groene of oranje score.

Vis in het seizoen

Vis in het goede seizoen is op dat moment de beste kwaliteit omdat de paaiperiode voorbij is.

 

 

ASC keurmerk

Het ASC keurmerk staat op visproducten die verantwoord gekweekt zijn. ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie.

MSC keurmerk

Het MSC keurmerk staat op visproducten die op een duurzame manier gevangen zijn. MSC (Marine Stewardship Council) beheert en ontwikkelt een certificeringsprogramma voor duurzame visserijen.

Goede vis

Deze vis wordt niet overbevist of wordt verantwoord gekweekt, met een minimale impact op het milieu.

Tweede keuze

Deze vis is een tweede keuze. Dat wil zeggen dat het een goed alternatief is voor soorten die in het rood staan. Wel zijn er nog een aantal verbeteringen nodig in deze visserij of bij de kweek van deze vis.

Vermijden

Koop deze vis niet. Hij wordt overbevist of de vangst-/kweekmethode heeft een negatieve impact op het milieu.

Welzijn

Er is vis beschikbaar van deze soort die wordt gekweekt of gevangen met hoge welzijnsstandaarden.

GlobalG.A.P.

GlobalG.A.P. (Global Good Agriculture Practice) is een non-profit organisatie die als doel heeft om de traceerbaarheid en voedselveiligheid van gekweekte visproducten te garanderen.

Biologisch

Als er gesproken wordt over biologische vis, dan gaat het altijd over kweekvis. Deze vis wordt op een speciale manier gekweekt, waardoor het natuurlijke groeiproces bevorderd wordt.