Koningskrab
Alantische Oceaan, noordoostelijke en Stille Oceaan, noordwestelijke (FAO 27; 67)
Korven en vallen
- jan
- feb
- mrt
- apr
- mei
- jun
- jul
- aug
- sep
- okt
- nov
- dec
De koningskrab komt oorspronkelijk uit de Beringzee, maar sinds 1960 is deze soort ook te vinden in de Barentszzee. Hier veroorzaakt deze soort schade aan het ecosysteem, maar door visserij wordt dit beperkt. In beide zeeën zijn er MSCMSC:
Marine Stewardship Council, een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie die een keurmerk heeft ontwikkeld dat garant staat voor goed beheerde, duurzame visserij. Visproducten die voldoen aan de criteria van het keurmerk zijn te herkennen aan het blauwe MSC-logo.-gecertificeerde visserijen die gebruik maken van korvenkorven:
Een visserijmethode waarbij van kippengaas gemaakte vallen worden voorzien van aas (verse of gezouten vis) die vervolgens op de zeebodem worden geplaatst. Soorten die op deze manier worden gevangen zijn o.a. krab, kreeft, wulk, langoustine en octopus. om de krabben te vangen. Deze visserijmethode veroorzaakt weinig bodemschade en kent weinig bijvangstbijvangst:
Soorten die worden gevangen naast de soorten waar gericht op wordt gevist. Bijvangst kan bestaan uit te kleine soorten en niet-commerciële soorten, en kan worden gehouden (dit deel wordt soms bijproduct genoemd) of overboord worden gegooid (discards). Bijvangst kunnen ook zeezoogdieren zoals dolfijnen en walvissen zijn, of schildpadden en zeevogels..