Meer informatie

Argentijnse heek

Keurmerk kweek
/Keurmerk Wild
Groen
Tweede keus
Vermijden
Welzijn
Informatie over vissoort
Lees meer
Algemeen

Kabeljauwachtigen

De familie van de kabeljauwen bestaat uit de Atlantische-, Pacifische kabeljauw, steenbolk, wijting en witte-, Alaska- en zwarte koolvis. Ze leven graag dicht bij de bodem en komen zowel in kustwateren voor als in dieper water. Overdag zwemmen kabeljauwen in scholen, ’s avonds gaan ze uit elkaar om te foerageren. Het zijn omnivoren, die wormen, vis en schelp- en schaaldieren eten. Ze leggen jaarlijks grote afstanden af om te paaien en grote haring- en spieringscholen achterna te gaan.

Argentijnse heek

De Argentijnse heek leeft in het zuidwesten van de Atlantische Oceaan. Deze heeksoort kan een lengte van 95 cm bereiken en kan daarbij 5 kg wegen. Deze soort leeft vaak op grote dieptes tussen 100 en 200 meter. In de lente trekken deze vissen naar de kust om in de zomer te kunnen paaien. Daarna trekken ze weer naar de diepere wateren in de winter.

Argentijnse heek

Merluccius hubbsi
Herkomst

Atlantische Oceaan, zuidwestelijke (FAO 41)

Kweek- / Vangstmethode

Bodemottertrawls

 • jan
 • feb
 • mrt
 • apr
 • mei
 • jun
 • jul
 • aug
 • sep
 • okt
 • nov
 • dec
Visstand en visserijdruk
Ecosysteem effecten
Visserijbeheer
Eindbeoordeling
Uitleg beoordeling

Argentijnse heek is in het verleden zwaar overbevist geweest. De visserijdruk is inmiddels flink teruggebracht, maar het is de vraag of het bestand zich binnen de komende jaren zal herstellen. Om te voorkomen dat het heekbestand instort moet de visserijdruk nog verder dalen. Het onderdeel visstand en visserijdruk krijgt een oranje score.

Het vangen van heek gebeurt met bodemottertrawls. Deze vangstmethode heeft een grote verstorende impact op de zeebodem. Daarnaast bedraagt het percentage bijvangst maar liefst 38% van de totale vangst. De bijvangst bestaat voornamelijk uit jonge heek, maar ook uit kwetsbare en bedreigde haaien, roggen, vogels en walvissen. Een groot deel van de discards overleeft het niet. De ecosysteem effecten zijn aanzienlijk en daarom krijgt dit onderdeel een rode score.

Het beheer van Argentijnse heek is flink aangescherpt, nadat het bestand in 2004 instortte. Helaas heeft dit verscherpte beleid nog niet gezorgd voor een herstel van het bestand. Het onderdeel beheer krijgt om die reden een oranje score.

De eindbeoordeling van deze visserij is rood. Wij adviseren dan ook om deze soort te vermijden en te kiezen voor een oranje of groen alternatief.

Vis in het seizoen

Vis in het goede seizoen is op dat moment de beste kwaliteit omdat de paaiperiode voorbij is.

ASC keurmerk

Het ASC keurmerk staat op visproducten die verantwoord gekweekt zijn. ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie.

MSC keurmerk

Het MSC keurmerk staat op visproducten die op een duurzame manier gevangen zijn. MSC (Marine Stewardship Council) beheert en ontwikkelt een certificeringsprogramma voor duurzame visserijen.

Goede vis

Deze vis wordt niet overbevist of wordt verantwoord gekweekt, met een minimale impact op het milieu.

Tweede keuze

Deze vis is een tweede keuze. Dat wil zeggen dat het een goed alternatief is voor soorten die in het rood staan. Wel zijn er nog een aantal verbeteringen nodig in deze visserij of bij de kweek van deze vis.

Vermijden

Koop deze vis niet. Hij wordt overbevist of de vangst-/kweekmethode heeft een negatieve impact op het milieu.

Welzijn

Er is vis beschikbaar van deze soort die wordt gekweekt of gevangen met hoge welzijnsstandaarden.

GlobalG.A.P.

GlobalG.A.P. (Global Good Agriculture Practice) is een non-profit organisatie die als doel heeft om de traceerbaarheid en voedselveiligheid van gekweekte visproducten te garanderen.

Biologisch

Als er gesproken wordt over biologische vis, dan gaat het altijd over kweekvis. Deze vis wordt op een speciale manier gekweekt, waardoor het natuurlijke groeiproces bevorderd wordt.