Meer informatie

Roze garnaal (Bio)

Keurmerk kweek
/Keurmerk Wild
Groen
Tweede keus
Vermijden
Welzijn
Informatie over vissoort
Lees meer
Algemeen

Garnalen

Garnalen vallen onder de schaaldieren. Ze hebben ogen op lange stengels, een lang gespierd achterlijf, voelsprieten en dunne poten. Garnalen komen voor in alle wateren. Langs de kust, in rivieren, meren en in de diepzee. Er zijn meerdere soorten garnalen op de Nederlandse markt te koop. De wilde garnalen uit koude gebieden zoals de Nederlandse en Noorse zijn vaak wat kleiner. Grote garnalen die vaak als gamba’s worden verkocht, zijn meestal geïmporteerd uit tropische gebieden, waar ze gekweekt worden.

Roze garnaal (Bio)

Roze garnaal is een verzamelnaam voor diverse garnalensoorten. Garnalensoorten die bij deze familie Penaeidae horen worden verhandelt als roze- of penaeidae-garnaal. De bekendste commerciële garnalensoorten hiervan zijn de witpootgarnaal, de Atlantische witte garnaal, de westelijke koningsgarnaal en de Indische garnaal. Ook andere garnalensoorten worden vaak verhandeld als ‘roze garnaal’, bijvoorbeeld de Noordse garnaal, de Oregongarnaal en de roze steurgarnaal. Hierdoor weet je als consument eigenlijk niet welke soort je  koopt. Vraag daarom ook naar de latijnse naam zodat je de juiste garnaal op die VISwijzer kunt opzoeken.

Biologisch

Voor het begrip biologische vis worden vaak verschillende termen gebruikt. De bekendste drie zijn Bio, Eko of Organic. Als er gesproken wordt over biologische vis, dan gaat het altijd over kweekvis. Deze vis wordt op een speciale manier gekweekt, waardoor het natuurlijke groeiproces bevorderd wordt.

Biologische vis moet voldoen aan de volgende eisen:

– Er zit een maximum op het aantal dieren per vierkante meter
– Er wordt voldoende gevoerd
– Het water wordt niet verrijkt met zuurstof
– Er wordt geen gebruik gemaakt van medicijnen of groeihormonen
– De voortplanting verloopt op een natuurlijke manier

 

Roze garnaal (Bio)

Penaeidae spp.
Herkomst

Wereldwijd

Kweek- / Vangstmethode

Vijverteelt extensief

 • jan
 • feb
 • mrt
 • apr
 • mei
 • jun
 • jul
 • aug
 • sep
 • okt
 • nov
 • dec
Brongebruik
Impact op de omgeving
Beheer
Eindbeoordeling
Uitleg beoordeling

Biologische teelt van de tropische garnaal zorgt ervoor dat een deel van de negatieve effecten van de kweek van garnaal wordt aangepakt. De kans op ziekten is bij garnalenteelt altijd aanwezig. De biologische standaard gebruikt geen antibiotica en reguleert gebruik van medicijnen en chemicaliën daarnaast erg sterk.
Het voerverbruik van de garnaal is efficiënt. De vijver kan voor een deel bemest worden zodat de garnaal zich kan voeden met dat wat in vijverwater groeit. Als er bij biologische kweek toch voer wordt gebruikt, moeten de bestanddelen daarvan van een duurzame bron zijn, die ook volledig te traceren is.

Vis in het seizoen 

Deze beoordeling betreft gekweekte vis. Het seizoen is daarom niet van belang.

ASC keurmerk

Het ASC keurmerk staat op visproducten die verantwoord gekweekt zijn. ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie.

MSC keurmerk

Het MSC keurmerk staat op visproducten die op een duurzame manier gevangen zijn. MSC (Marine Stewardship Council) beheert en ontwikkelt een certificeringsprogramma voor duurzame visserijen.

Goede vis

Deze vis wordt niet overbevist of wordt verantwoord gekweekt, met een minimale impact op het milieu.

Tweede keuze

Deze vis is een tweede keuze. Dat wil zeggen dat het een goed alternatief is voor soorten die in het rood staan. Wel zijn er nog een aantal verbeteringen nodig in deze visserij of bij de kweek van deze vis.

Vermijden

Koop deze vis niet. Hij wordt overbevist of de vangst-/kweekmethode heeft een negatieve impact op het milieu.

Welzijn

Er is vis beschikbaar van deze soort die wordt gekweekt of gevangen met hoge welzijnsstandaarden.

GlobalG.A.P.

GlobalG.A.P. (Global Good Agriculture Practice) is een non-profit organisatie die als doel heeft om de traceerbaarheid en voedselveiligheid van gekweekte visproducten te garanderen.

Biologisch

Als er gesproken wordt over biologische vis, dan gaat het altijd over kweekvis. Deze vis wordt op een speciale manier gekweekt, waardoor het natuurlijke groeiproces bevorderd wordt.