Noordse (noorse) garnaal
Atlantische Oceaan, noordoostelijke (FAO 27)
Bodemottertrawls
- jan
- feb
- mrt
- apr
- mei
- jun
- jul
- aug
- sep
- okt
- nov
- dec
Garnalen vallen onder de schaaldieren. Ze hebben ogen op lange stengels, een lang gespierd achterlijf, voelsprieten en dunne poten. Garnalen komen voor in alle wateren. Langs de kust, in rivieren, meren en in de diepzee. Er zijn meerdere soorten garnalen op de Nederlandse markt te koop. De wilde garnalen uit koude gebieden zoals de Nederlandse en Noorse zijn vaak wat kleiner. Grote garnalen die vaak als gamba’s worden verkocht, zijn meestal geïmporteerd uit tropische gebieden, waar ze gekweekt worden.
De Noordse, ook bekend als noorse garnaal heeft een voorkeur voor koud water (1-6 °C) en komt voor in de sub-arctische zeegebieden van het noordelijk halfrond, voornamelijk op dieptes tussen de 50 en 500 meter, op zachte modderige zeebodems. Noordse garnalen worden geboren als mannetjes maar worden op latere leeftijd (4-5 jaar) vrouwtjes. Ze worden maximaal 8 jaar oud en 16,5 cm lang. Overdag leven de garnalen op de zeebodem, ’s nachts trekken ze naar boven om te fourageren. Er leven diverse populaties Pandalus b. in de Atlantische Oceaan.
Vis in het seizoen
Vis in het goede seizoen is op dat moment de beste kwaliteit omdat de paaiperiode voorbij is.
Atlantische Oceaan, noordoostelijke (FAO 27)
Bodemottertrawls
Atlantische Oceaan, noordwestelijke (FAO 21)
Bodemottertrawls
Atlantische Oceaan, noordwestelijke (FAO 21)
Deelgebieden: Atlantische Oceaan, noordwestelijke
Bodemottertrawls, Sleepnetten
Atlantische Oceaan, noordoostelijke (FAO 27)
Deelgebieden: Barentszzee
Bodemottertrawls
Atlantische Oceaan, noordoostelijke (FAO 27)
Deelgebieden: IJsland
Bodemottertrawls
Noordzee (FAO 27)
Deelgebieden: Skagerrak en Kattegat
Sleepnetten
Het ASC keurmerk staat op visproducten die verantwoord gekweekt zijn. ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie.
Het MSC keurmerk staat op visproducten die op een duurzame manier gevangen zijn. MSC (Marine Stewardship Council) beheert en ontwikkelt een certificeringsprogramma voor duurzame visserijen.
Deze vis wordt niet overbevist of wordt verantwoord gekweekt, met een minimale impact op het milieu.
Deze vis is een tweede keuze. Dat wil zeggen dat het een goed alternatief is voor soorten die in het rood staan. Wel zijn er nog een aantal verbeteringen nodig in deze visserij of bij de kweek van deze vis.
Koop deze vis niet. Hij wordt overbevist of de vangst-/kweekmethode heeft een negatieve impact op het milieu.
Deze vis wordt onvrijwillig gevangen bij het vissen op andere soorten. Ze zijn onderbenut en moeten meer gegeten worden.
GlobalG.A.P. (Global Good Agriculture Practice) is een non-profit organisatie die als doel heeft om de traceerbaarheid en voedselveiligheid van gekweekte visproducten te garanderen.
Als er gesproken wordt over biologische vis, dan gaat het altijd over kweekvis. Deze vis wordt op een speciale manier gekweekt, waardoor het natuurlijke groeiproces bevorderd wordt.