Meer informatie

Botervis

Keurmerk kweek
/Keurmerk Wild
Groen
Tweede keus
Vermijden
Bijvangst
Informatie over vissoort
Lees meer
Algemeen

Baarsachtigen

Baarsachtigen (Perciformes) is veruit de grootste familie onder de vissen en vormt meer dan 41% van alle gewervelde vissen. Baarsachtigen komen in zout en zoetwatergebieden over de hele wereld voor.  Bekende soorten zijn, zeebaars, dorade, goudmakreel en pieterman.

Botervis

Op de Nederlandse markt zijn verschillende soorten botervis te koop. De botermakreel of escolar wordt het meeste verkocht. Deze vis leeft in de Zuidelijke oceanen (Indische Oceaan, Zuid-Afrika) en wordt op grote diepte gevangen als bijvangst van de tonijnvisserij. Het belangrijkste land van aanvoer is Namibië. Met zijn langgerekte lichaam doet de botervis denken aan een grote makreel.

In botervis zit een hoog percentage vetten (gempylotoxinen) die niet verteerbaar zijn. Alhoewel deze vetten niet giftig zijn kan consumptie ervan tot maagkrampen en ernstige diarrhee leiden.

De botervis is gemiddeld 1,5 meter lang en weegt ongeveer 13 kg. De botermakreel is in Nederland vooral in filets en als gerookte vis te koop. De diepzeevis plant zich langzaam voort en is dan ook gevoelig voor overbevissing. Alternatief voor deze soort is de meerval.

Vis in het seizoen

Vis in het goede seizoen is op dat moment de beste kwaliteit omdat de paaiperiode voorbij is.

Botervis

Lepidocybium flavobrunneum
Herkomst

Wereldwijd

Kweek- / Vangstmethode

Drijvende beugen (longlines)

 • jan
 • feb
 • mrt
 • apr
 • mei
 • jun
 • jul
 • aug
 • sep
 • okt
 • nov
 • dec
Visstand en visserijdruk
Ecosysteem effecten
Visserijbeheer
Eindbeoordeling
Uitleg beoordeling

Botervis of botermakreel wordt maximaal bevist en staat hierdoor onder druk.

De soort wordt bijgevangen bij de longlinevisserij op tonijn. Naast botervis is er ook veel andere bijvangstbijvangst:
Soorten die worden gevangen naast de soorten waar gericht op wordt gevist. Bijvangst kan bestaan uit te kleine soorten en niet-commerciële soorten, en kan worden gehouden (dit deel wordt soms bijproduct genoemd) of overboord worden gegooid (discards). Bijvangst kunnen ook zeezoogdieren zoals dolfijnen en walvissen zijn, of schildpadden en zeevogels.
: haaien, jonge zwaardvis, ondermaatse tonijn, maar ook bedreigde vogels, schildpadden en kleine walvisachtigen. Bij het bovenhalen van de vangst overleeft deze bijvangst de druk- en temperatuurverschillen vaak niet.

De visserij op botervis wordt niet beheerd, onder andere door het ontbreken van een betrouwbare bestandsgrootte.

Vis in het seizoen

Vis in het goede seizoen is op dat moment de beste kwaliteit omdat de paaiperiode voorbij is.

ASC keurmerk

Het ASC keurmerk staat op visproducten die verantwoord gekweekt zijn. ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie.

MSC keurmerk

Het MSC keurmerk staat op visproducten die op een duurzame manier gevangen zijn. MSC (Marine Stewardship Council) beheert en ontwikkelt een certificeringsprogramma voor duurzame visserijen.

Goede vis

Deze vis wordt niet overbevist of wordt verantwoord gekweekt, met een minimale impact op het milieu.

Tweede keuze

Deze vis is een tweede keuze. Dat wil zeggen dat het een goed alternatief is voor soorten die in het rood staan. Wel zijn er nog een aantal verbeteringen nodig in deze visserij of bij de kweek van deze vis.

Vermijden

Koop deze vis niet. Hij wordt overbevist of de vangst-/kweekmethode heeft een negatieve impact op het milieu.

Bijvangst

Deze vis wordt onvrijwillig gevangen bij het vissen op andere soorten. Ze zijn onderbenut en moeten meer gegeten worden.

GlobalG.A.P.

GlobalG.A.P. (Global Good Agriculture Practice) is een non-profit organisatie die als doel heeft om de traceerbaarheid en voedselveiligheid van gekweekte visproducten te garanderen.

Biologisch

Als er gesproken wordt over biologische vis, dan gaat het altijd over kweekvis. Deze vis wordt op een speciale manier gekweekt, waardoor het natuurlijke groeiproces bevorderd wordt.

Je gebruikt een verouderde browser. Hierdoor kunnen we de werking en veiligheid van de website niet garanderen. Bekijk hier de alternatieven.