Meer informatie

Peruaanse ansjovis

Keurmerk kweek
/Keurmerk Wild
Groen
Tweede keus
Vermijden
Welzijn
Informatie over vissoort
Lees meer
Algemeen

Haringachtigen

Haringachtigen zijn allemaal vrij kleine, zilverkleurige visjes.  Ze zwemmen in grote scholen in het open water (pelagisch) en voeden zich met plankton. De meeste soorten kunnen een heleboel eitjes tegelijk produceren, tot wel 200.000 per individu.  Een groot deel van ’s werelds visvangst bestaat uit haringachtigen. Niet alles hiervan is direct bestemd voor menselijke consumptie, veel wordt verwerkt tot vismeel of visolie. Haringachtigen zwemmen samen in grote scholen waardoor ze makkelijk massaal gevangen kunnen worden.

Peruaanse ansjovis

De Peruaanse ansjovis is de meest gevangen vis ter wereld, met vangsten van 4 tot 8 miljoen ton per jaar. Deze ansjovis kan gevonden worden in het zuidwesten van de Stille Oceaan en kan maximaal 20 cm lang worden. In de winter migreert deze vis naar het noorden om zich voort te planten. De Peruaanse ansjovis wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de productie van vismeel.  

Peruaanse ansjovis

Engraulis ringens
Herkomst

Stille Oceaan, zuidoostelijke (FAO 87)

Kweek- / Vangstmethode

Ringzegen

  • jan
  • feb
  • mrt
  • apr
  • mei
  • jun
  • jul
  • aug
  • sep
  • okt
  • nov
  • dec
Visstand en visserijdruk
Ecosysteem effecten
Visserijbeheer
Eindbeoordeling
Uitleg beoordeling

De visserijdruk op de Peruaanse ansjovis is erg hoog en wordt in sommige gebieden zelfs overbevist. De bestandsgrootte van deze soort wordt sterk beïnvloed door fluctuerende watertemperaturen en stromingspatronen door onder andere ‘El Niño’. Het onderdeel visserijdruk en visstand krijgt een rode score.

Over het algemeen heeft de ringzegenvisserij een lage impact op het ecosysteem. Wel zijn er twijfels over de impact die deze methode heeft op bedreigde zeevogels, aangezien deze het gebied gebruiken als nestgronden. Ook worden jonge, ondermaatse soorten regelmatig gevangen en is het onduidelijk hoeveel bijvangst er in deze visserij is. Het onderdeel ecosysteem effecten krijgt ook een rode score.

De effectiviteit van het beheerplan voor deze soort wordt gezien als gedeeltelijk effectief en krijgt een oranje score.

De eindbeoordeling voor deze soort is rood. Wij adviseren om deze soort links te laten liggen en te kiezen voor een oranje of groen alternatief.

Vis in het seizoen

Vis in het goede seizoen is op dat moment de beste kwaliteit omdat de paaiperiode voorbij is.

ASC keurmerk

Het ASC keurmerk staat op visproducten die verantwoord gekweekt zijn. ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie.

MSC keurmerk

Het MSC keurmerk staat op visproducten die op een duurzame manier gevangen zijn. MSC (Marine Stewardship Council) beheert en ontwikkelt een certificeringsprogramma voor duurzame visserijen.

Goede vis

Deze vis wordt niet overbevist of wordt verantwoord gekweekt, met een minimale impact op het milieu.

Tweede keuze

Deze vis is een tweede keuze. Dat wil zeggen dat het een goed alternatief is voor soorten die in het rood staan. Wel zijn er nog een aantal verbeteringen nodig in deze visserij of bij de kweek van deze vis.

Vermijden

Koop deze vis niet. Hij wordt overbevist of de vangst-/kweekmethode heeft een negatieve impact op het milieu.

Welzijn

Er is vis beschikbaar van deze soort die wordt gekweekt of gevangen met hoge welzijnsstandaarden.

GlobalG.A.P.

GlobalG.A.P. (Global Good Agriculture Practice) is een non-profit organisatie die als doel heeft om de traceerbaarheid en voedselveiligheid van gekweekte visproducten te garanderen.

Biologisch

Als er gesproken wordt over biologische vis, dan gaat het altijd over kweekvis. Deze vis wordt op een speciale manier gekweekt, waardoor het natuurlijke groeiproces bevorderd wordt.