Meer informatie

Alikruik

Keurmerk kweek
/Keurmerk Wild
Groen
Tweede keus
Vermijden
Welzijn
Informatie over vissoort
Lees meer
Algemeen

Schelpdieren

Onder de naam schelpdieren vallen meerdere soorten tweekleppige weekdieren, zeeslakken en schelpen. Voorbeelden hiervan zijn de St. Jakobsschelp, mosselen, scheermesjes, oesters, kokkels en de wulk. Schelpdieren leven gedeeltelijk in of op de zeebodem en komen wereldwijd voor. Schelpdieren filteren het water en halen de benodigde voedingsstoffen eruit. Zaad en eitjes worden in het water vrijgelaten en extern bevrucht. De meeste soorten zijn hermafrodiet en kunnen gedurende hun leven zowel eitjes als zaad produceren. Schelpdieren komen voor in veel verschillende vormen en maten. Deze verscheidenheid is tot op heden onderwerp van wetenschappelijke discussie.

Alikruik

De alikruik is een slak die veel voorkomt langs de Nederlandse kust. Ze zijn vaak een paar cm groot met een stevig en bol slakkenhuis. Alikruiken kunnen veelal gevonden worden rond de hoogwaterlijn, waar ze met de hand verzameld kunnen worden.

Alikruik

Littorina littorea
Herkomst

Atlantische Oceaan, noordoostelijke (FAO 27)

Kweek- / Vangstmethode

Handgeraapt

  • jan
  • feb
  • mrt
  • apr
  • mei
  • jun
  • jul
  • aug
  • sep
  • okt
  • nov
  • dec
Visstand en visserijdruk
Ecosysteem effecten
Visserijbeheer
Eindbeoordeling
Uitleg beoordeling

Alikruiken zijn snel groeiende soorten die weinig last hebben van visserijdruk. Er is weinig informatie beschikbaar over de effecten van visserij op deze soort, maar naar verwachting zijn alikruiken niet erg kwetsbaar. Het onderdeel visstand en visserijdruk krijgt een oranje score.

Het rapen van alikruiken met de hand is een vangstmethode waar bijvangst vrijwel niet voorkomt. Als er wel een ongewenste soort wordt bijgevangen, dan kan deze worden teruggegooid met een hoog overlevingspercentage. De ecosysteemeffecten van het wegvangen van alikruiken zijn niet onderzocht, maar zijn naar verwachting laag. Dit onderdeel scoort om die reden groen.

Er is een beheerplan voor deze soort dat gedeeltelijk effectief is. Dit komt door het gebrek aan specifiek beheer voor deze lokale visserij, een gebrek aan data en mogelijke risico’s op illegale visserij (ook wel IUU genoemd). Het onderdeel beheer scoort oranje.

Deze beoordeling krijgt een groene eindscore. Je kan deze soort dus met een gerust hart eten.

Vis in het seizoen

Vis in het goede seizoen is op dat moment de beste kwaliteit omdat de paaiperiode voorbij is.

ASC keurmerk

Het ASC keurmerk staat op visproducten die verantwoord gekweekt zijn. ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie.

MSC keurmerk

Het MSC keurmerk staat op visproducten die op een duurzame manier gevangen zijn. MSC (Marine Stewardship Council) beheert en ontwikkelt een certificeringsprogramma voor duurzame visserijen.

Goede vis

Deze vis wordt niet overbevist of wordt verantwoord gekweekt, met een minimale impact op het milieu.

Tweede keuze

Deze vis is een tweede keuze. Dat wil zeggen dat het een goed alternatief is voor soorten die in het rood staan. Wel zijn er nog een aantal verbeteringen nodig in deze visserij of bij de kweek van deze vis.

Vermijden

Koop deze vis niet. Hij wordt overbevist of de vangst-/kweekmethode heeft een negatieve impact op het milieu.

Welzijn

Er is vis beschikbaar van deze soort die wordt gekweekt of gevangen met hoge welzijnsstandaarden.

GlobalG.A.P.

GlobalG.A.P. (Global Good Agriculture Practice) is een non-profit organisatie die als doel heeft om de traceerbaarheid en voedselveiligheid van gekweekte visproducten te garanderen.

Biologisch

Als er gesproken wordt over biologische vis, dan gaat het altijd over kweekvis. Deze vis wordt op een speciale manier gekweekt, waardoor het natuurlijke groeiproces bevorderd wordt.