Op 2 juni 2017 tekenden supermarktketens PLUS, DekaMarkt en Landmarkt het bijvangststatement, waarin ze aangaven aan de slag te gaan met bijvangst in het schap. Om dit bekend te maken organiseerde Good Fish Foundation een bijvangstproeverij in Amstelveen. Chefkok Yvette van Boven hielp mee en bakte heerlijke schar. In haar eigen TV-programma ‘Koken met van Boven’ besteedde zij bovendien aandacht aan de bijvangstactie en presenteerde zij de kijkers een mooi recept voor een bijvangst vispotje. Klik hier om te kijken hoe je dit recept zelf maakt!
ingrediënten voor het vispotje
2 eetl. olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 middelgrote venkelknol + het groen, gehakt
1 klein blikje tomatenpuree
plukje of envelopje saffraan
½ eetl. venkelzaad & ½ eetl. korianderzaad, uit de vijzel
ca.125 ml Pernod, Ricard of 51
350 ml visbouillon, gemaakt van visgraten en koppen (zie recept)
zeezout en versgemalen zwarte peper
1 kilo gram bijvangst: gefileerde wijting, schelvis, scharfilet of mix van bijvangst
ca. 200 gram bladerdeeg
1 ei
Aan de slag
Verhit olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak glazig. Voeg de venkel en de knoflook toe en bak een minuut of 3-4 mee. Roer de tomatenpuree en de specerijen erdoor en bak tot het zoetig gaat ruiken. Blus de pan af met een glas Pernod. Laat het ietwat inkoken en giet er dan nog de bouillon bij. Breng de boel aan de kook en laat het dan op lager vuur zo’n 12 minuten sudderen tot de venkel beetgaar is. Draai het vuur uit. Meng de vis door de saus en schep alles in een ovenschaal.
Rol het bladerdeeg uit op de maat van de schaal, maak een gaatje in het midden, smeer wat geklopt ei over de rand en pas het deeg erop. Versier en smeer het deeg in met de rest van het ei.
Bak de vispot 25-30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.