Van het seizoen: skrei

Skrei, wat is dat? Ons kennende raad je het al: het is vis. Kabeljauw om precies te zijn. Maar dan afkomstig uit de Barentszzee en in het vroege voorjaar gevangen in Noorse wateren.

Dat zit zo: van januari tot april zwemmen de vissen met honderdduizenden tegelijk 800 kilometer van de ijskoude Barentszzee naar de Lofoten, bij Noorwegen. Het water is daar voedselrijk en iets warmer. De vissen paaien er. De eitjes drijven vervolgens met de warme golfstroom weer mee terug naar het noorden. Terug in de Barentszzee groeien ze uit tot flinke kabeljauwen, die op hun beurt weer naar de Lofoten zwemmen.

Gereguleerde visserij

Noorse en Russische vissers wachten de komst van skrei, ook wel winterkabeljauw genoemd, naar de Noorse wateren af en vissen er dan op. De vangst is gereguleerd met vergunningen. Er mag alleen tussen zes uur ’s ochtends en zes uur ’s avonds gevist worden en iedere visser mag maar een beperkt aantal kilo vangen. Hier wordt streng op gecontroleerd met patrouilleboten. Zo blijven er voldoende kabeljauwen over om de visvangst op de langere termijn zeker te stellen.  Verschillende visserijen die op dit kabeljauw bestand vissen zijn MSC gecertificeerd.

Nu te koop

Skrei heeft een bijzonder zachte smaak en stevig wit, mals vlees. Dat komt doordat de vissen tijdens de lange zwemtocht naar de Lofoten weinig eten. Traditioneel wordt skrei gepocheerd: een lekker recept vind je hier. Skrei vind je in diverse restaurants en is alleen maar van januari tot april te koop in vishandels en in PLUS supermarkten.