Toprestaurants serveren massaal foute vis met kerst

Veenendaal, 22 december 2023

Toprestaurants onderscheiden zich allesbehalve met duurzame vis. Sterker nog, maar liefst 85% van de Nederlandse toprestaurants serveert tijdens kerst één of meer vissoorten die overbevist is en andere duurzaamheidsproblemen heeft zoals schade die bepaalde vangstmethoden hebben op de zeebodem.

Lees hier het rapport.

Milieuorganisatie Good Fish Foundation (uitgever van de VISwijzer) bekeek de duurzaamheid van vis op het online decembermenu van Nederlandse toprestaurants. Maar liefst 87% van de top 100 van Lekker.nl scoorden rood volgens de VISwijzer, 91% van de Michelinrestaurant en maar liefst 100% van alle restaurants van Les Patrons Cuisiniers. Hoewel restaurants die met een groene Michelinster beloond zijn iets beter scoorden, staat hier ook op 36% van de menukaarten vis die rood scoort op de VISwijzer. De score ‘rood’ op de VISwijzer betekent dat een vis meerdere duurzaamheidsproblemen heeft, zoals bijvoorbeeld overbevissing of dat ze gevangen /gekweekt wordt met veel schade aan het ecosysteem.

‘’Het is jammer dat chef-koks en restaurants, die veel invloed kunnen uitoefenen op de vraag naar en het aanbod van vis, zich niet committeren aan de verkoop van duurzame vis’’ aldus Margreet van Vilsteren, directeur GFF. ‘’Het is schokkend dat meer dan 1/3 van de toprestaurants een vis als paling serveert terwijl dit een bedreigde diersoort is.‘’

Duurzame vis op het menu
Volgens de Good Fish Foundation is goed mogelijk om overheerlijk te koken met duurzame vis. Denk bijvoorbeeld aan een yellowtail king fish of de oester, allen hoogwaardige producten de in Nederland worden gekweekt. Daarnaast zijn er ook veel soorten die met een MSC of ASC keurmerk verkrijgbaar zijn. Dit geeft garantie dat het product aan een minimaal niveau van duurzaamheid voldoet. Het is voor de huidige leveranciers van deze restaurants wel degelijk mogelijk om een duurzaam assortiment aan te bieden zoals vis uit het assortiment van Stichting Vis & Seizoen.

Kerst staat voor de deur en wil je genieten van vis in een toprestaurant? Kies dan voor die paar uitzonderlijke restaurants zoals Rijks en Wils, die wel duurzame vis serveren of vermijd in ieder geval langoustine, paling en tarbot op het kerstmenu dit jaar.

100% duurzame vis in 2024
Met wild gevangen vis worden wereldwijd miljoenen mensen van voedsel voorzien. Om dit ook voor toekomstige generaties mogelijk te maken, is het belangrijk dat er op een verantwoorde manier omgegaan wordt met de wateren waarin gevist wordt. Good Fish Foundation hoopt van harte dat toprestaurants met een goed voornemen het nieuwe jaar in gaan en in 2024 eindelijk die voorbeeldfunctie gaan nemen die je als consument verwacht van een top chef-kok en zij vis, waar het niet goed mee gaat, van de kaart halen.