Supermarkten nemen een grote stap voor garnalenwelzijn

12 april 2024

Jaarlijks worden bij honderdduizenden kweekgarnalen een oog afgeknipt of uitgeknepen. Dat afknippen gebeurt met een gloeiendhete pincet. Op die manier worden de garnalen aangezet tot het eerder leggen van eitjes. Gelukkig zijn er ook garnalen te koop waarbij dit niet gebeurt.

Het afknippen van ogen is een standaard praktijk in de reguliere kweek van tropische garnalen. Dit vindt met name bij moederdieren in broedhuizen plaats. Moederdieren zijn een groep volwassen individuen die gebruikt worden voor kweekdoeleinden. Achter de ogen van garnalen zit namelijk een hormonale klier die, wanneer kapot wordt gemaakt, hormonen aanmaakt die de garnaal tot voorplanting aanzet. Deze praktijk vindt niet plaats bij:

  • Garnalen die opgevist worden;
  • Biologische garnalen. Het standaard voor biologische garnalen verbiedt het afknippen van ogen van moederdieren.

Is het afknippen van ogen noodzakelijk en wat zijn de gevolgen voor welzijn?

Een onderzoek van de Stirling University, door Simao Zacarias1, laat zien dat wanneer garnalen voer krijgen met hoge voedingswaarden, ze evenveel eitjes kunnen produceren als wanneer de ogen worden afgeknipt. Ditzelfde onderzoek1 toonde aan dat garnalen met afgeknipte ogen veel vatbaarder zijn voor voorkomende ziektes in de garnalenindustrie, zoals witte stip en zogenaamde ‘early mortality syndrome’.

Supermarkten sluiten de ogen niet meer!

Albert Heijn en de Jumbo hebben zichzelf al eerder de duurzaamheidseis opgelegd om alleen kweekgarnalen met het ASC-keurmerk ter verkopen. Garnalen met dit keurmerk komen van kwekerijen die de negatieve gevolgen voor het milieu tot een minimum beperken. ASC werkt daarnaast aan een standaard voor welzijn.

Albert Heijn heeft nu echter zelf besloten om de ogen niet te sluiten voor dit welzijnsprobleem van de tropische garnalen kweek – in haar kwekerijen worden geen ogen meer afgeknipt2. Vers worden de tropische garnalen met ingang van deze week al verkocht, maar ook diepgevroren en in snacks verwerkte soortgenoten zijn uiterlijk na het eerste kwartaal van volgend jaar alleen nog maar te koop bij deze supermarkt.

Kortom, wil je duurzaam gevangen of verantwoord gekweekte garnalen waarvan je niet wil dat de ogen worden afgeknipt? Kies dan voor garnalen met het MSC-keurmerk, Biologische garnalen of de ASC-gecertificeerde garnalen van de Albert Heijn en binnenkort Jumbo.

1https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0044848620312576

2https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/supermarkten-kunnen-afgeknipte-garnalenogen-niet-langer-aanzien~b529a6f7/?referrer=https://www.google.com/