8 juni 2020 – Good Fish Foundation analyseert regelmatig hoe de menukaarten in de Nederlandse horeca ervoor staan. In de horeca is een grote variëteit aan visgerechten en vissoorten te vinden, vaak seizoensgebonden en vers bereid. Het is als horecabezoeker lastig om te weten of deze vis ook duurzaam is.
In 2017 heeft Good Fish Foundation voor het eerst een meting gedaan naar duurzame vis in de horeca. Toen bleek dat er onder 500 onderzochte restaurants die hadden aangegeven met de VISwijzer te werken, maar liefst 80% van de menukaarten tenminste één vissoort had die rood scoorde op de VISwijzer. Rood betekent dat er significante problemen zijn met het visbestand en/of de methode van vissen of kweken. Vier op de vijf horecaondernemers gaven aan dat ze wel graag wilden verduurzamen. Deze uitkomst bevestigde voor GFF dat het een juist moment was om het horecaprogramma ‘Chefs voor Goede Vis’ te starten.
De afgelopen drie jaar hebben zich in totaal 578 restaurants aangemeld voor het Chefs voor Goede Vis programma. Hiervan zijn 321 restaurants inmiddels ‘Goede Vis Restaurants’, dit zijn restaurants die zich hebben gecommitteerd aan een volledig duurzame viskaart die jaarlijks gecontroleerd worden door GFF of een externe partij. Zij serveren geen rode vis van de VISwijzer. De overige 257 restaurants zitten nog ‘in transitie’, dit betekent dat zij werken aan een duurzame menukaart. Zij kunnen nog wel ‘rode’ vis op de kaart hebben. De 142 restaurants ‘in transitie’ die hun menukaart online hadden staan zijn in dit onderzoek opnieuw onderzocht.
Hebben deze horecaondernemingen de afgelopen twee jaar voortgang geboekt en hun kaart weten te verduurzamen?
Uit ons onderzoek bleek dat er gemiddeld 18% meer visgerechten op de menukaarten (n=142) staan. De populariteit van vis op het menu is dus toegenomen. We zien geen grote verschuivingen in de top-5 meest geserveerde vissoorten, hoewel oesters een opmars hebben gemaakt en in de top–5 verschenen zijn. Het totaal aantal restaurants met een menukaart zonder rode vis is 62%. Het aantal restaurants dat hun menukaart verbeterd heeft binnen de ‘transitie’ groep is bijna 30%. Tropische garnalen, verse tonijn, zeebaars, dorade en paling blijven de belangrijkste rood scorende vissoorten in de horeca. Good Fish Foundation gebruikt de gegevens uit dit onderzoek om komend jaar specifieke campagnes te voeren op de meest voorkomende rode vissoorten.
Tijdens World Oceans Day besteden we elk jaar aandacht aan het belang van onze oceanen. Voor de Good Fish Foundation betekent dit de jaarlijkse menuscan en normaal gesproken ook het World Oceans Dinner. Door de coronacrisis was dit laatste helaas niet mogelijk.
We hebben als organisatie nagedacht over hoe we toch aandacht konden genereren voor de horeca op deze speciale dag. Dit heeft geleid tot een video die in samenwerking met Koos Konijn van Roompot is gemaakt om te vieren dat 33 eigen vakantieparken enkel duurzame vis serveren. Je vindt de video hier terug. Weten bij welke parken je goede vis kunt vinden? Kijk op onze Goede Vis Locaties.
Het hele onderzoek is hier te lezen.