Wat doe jij op je vrije maandag ochtend als het guur en koud is en de regen met bakken uit de hemel komt? Deze 25 chefs, sous chefs en ander keukenpersoneel gingen in Scheveningen met een zak en een vuilnisprikker in de hand het strand schoonmaken. De felle regen trotserend verkondigden zij een duidelijke boodschap: “Wij geven om de schone en gezonde oceanen!”
Good Fish Foundation was maandag de partner van de Boskalis Beach Clean-up van Stichting De Noordzee voor de zuid-etappe in Scheveningen. De Nederlandse Elasmobranchenvereniging (bescherming van haaien en roggen) was de partner voor de noord-etappe. Duurzame visserij in de hoofdrol dus! Delegaties van onder andere de Amsterdamse restaurants Pesca en The Seafood Bar, de Zeeuwse de Morille en Brasserie de Olmen, het Brabantse ’t Molenhuys en een aantal zelfstandige chefs liepen mee. Een belangrijk statement want hiermee geven deze chefs gehoor aan de oproep aan de horeca om zich in te zetten voor goede vis op de kaart.
Er is nog veel mis bij vis, en de problemen zijn zeer complex. Deze vijfentwintig chefs hebben op maandag laten zien dat de horeca een belangrijke verantwoordelijkheid draagt als het gaat om het behoud van onze natuur en het milieu. Immers is het restaurant bij uitstek de plek waar mensen in contact komen met nieuwe vissoorten. Helaas is duurzaamheid nog geen prioriteit en daar willen deze keukenbrigades wat aan doen. Maar, kiezen voor echt duurzame vis is nog niet makkelijk en heeft vaak te maken met een gebrek aan juiste informatie. Hoe kun je als restaurant het goede voorbeeld geven? Waar begin je als het gaat om het kiezen van een duurzame vis?
Na het met uiterste precisie schoonmaken van ruim drie kilometer strand in Scheveningen verzamelde de doorweekte groep zich in het Strandpaviljoen Patagonia Beach. Hier werd hen een duurzame vislunch aangeboden door Good Fish Foundation. Ondertussen werden kritische vragen beantwoord over onder andere bijvangst, keurmerken en de aanlandplicht bij de masterclass Duurzame Vis. Daarbij was ook Nico Waasdorp van EcoSeafood uitgenodigd, een IJmuidense visleverancier die zich onderscheidt door een groot assortiment van “goede vis”. Het was duidelijk dat de leveranciers transparant moeten zijn over de herkomst van hun product zodat chefs zelf duurzame keuzes kunnen maken.
Restaurants zijn vaak afhankelijk van wat de leverancier aanbiedt. Het is zaak dat ook bij de leverancier de juiste informatie en kennis beschikbaar is. Daarom werkt de Good Fish Foundation met beide partijen samen om de transitie naar duurzame vis in gang te zetten. Dit evenement bood de gelegenheid voor restaurantpersoneel om in gesprek te gaan met de Good Fish Foundation en de visleverancier. Hierdoor konden zij kennismaken met de mogelijkheden voor het aanbieden van duurzame vis.
Het is prachtig om te zien dat chefs gemotiveerd zijn om de transitie naar duurzame vis in te zetten. Wij als organisatie zijn blij dat de chefs, zelfs door weer en wind, de weg naar ons weten te vinden en vragen om advies.
Lees ook: Mogen we nog vis eten?[link]