Schar-reldiner

In een restaurant aan de Rotterdamse Haven ontdekken journalisten en singles het verhaal achter ‘bijvangst’. Tijdens een heerlijke proeverij van schar en andere bijvangstvis schetst Good Fish de problematiek achter bijvangst en onthult de organisatie een ‘bijvangstwijzer’. Het doel van de avond: publiciteit genereren zodat er meer bewustzijn ontstaat rondom dit onnodig grote probleem. En natuurlijk gewoon een onvergetelijke avond.

In de visserij bestaat een groot probleem. Het heet bijvangst. Héél in het kort betekent het dat vissers die een bepaalde vis willen vangen, in hun netten heel veel andere vissen mee vangen. Goed eetbare, lekkere vissen, die ze om verschillende redenen niet kunnen gebruiken.

Het gevolg: de meeste van deze vissen sterven een onnodige dood. Dit is het probleem van ‘bijvangst’. Het is een enorm én onnodig probleem. Wist je dat voor elk bordje vis dat jij eet negen (!) borden bijvangst worden weg gegooid?

Een van de oplossingen is de wetgeving rondom het aan land brengen van bijvangst. Deze wet wordt gefaseerd ingevoerd. Uiteraard balen de vissers van deze wet, omdat het voor hen niet rendabel genoeg is om de bijvangst aan boord te houden. De visserij op tong moet nu verplicht de bijvangst aan land gaan brengen. Bij tong wordt vooral schar ‘bijgevangen’. Vandaar dat we de vissers willen helpen bij een betere prijs door de schar meer bekendheid te geven. In december en januari organiseert Good Fish verschillende events om bekendheid te genereren voor de onbekende lekkere vis en om ‘markt toegang’ te creëren.

De kick-off is op 13 december a.s. tijdens het scharreldiner. Voor deze avond heeft Good Fish de singlesorganisatie VillaVibes gevraagd om te helpen bij de organisatie.

Aanmelden journalisten:
Good Fish Foundation, Maud Veraar: 06 1000 4110

Staatssecretaris Martijn van Dam en VillaVibes steunen Good Fish bij deze campagne.

VillaVibes