Wijtingrolletjes & Avocado-schelvistartaar

Koken met vergeten vis

Good Fish Foundation vindt dat vis die gevangen wordt, ook opgegeten moet worden. Daarom willen we de onbekendere vissen uit de Noordzee, zoals schar, wijting, schelvis en grauwe poon, onder de aandacht brengen. Want met deze heerlijke visjes wordt veel te weinig gekookt!

Dat schar lekker is, lazen we al in het blog van onze voorvrouw Christien Absil. Op bezoek bij staatssecretaris Martijn van Dam, at zij gebakken schar, klaargemaakt door chefkok Bart van Olphen. Het recept vind je hier!

Meer onbekende en onderbenutte vissen proeven? We hebben een recept voor wijtingrolletjes met schelvistartaar voor je. Makkelijk en zo klaar. Tip: vraag op de markt of bij je visspecialist naar wijting en schelvis. Wil je meer weten over onderbenutte vis, op www.bijvangstwijzer.nl lees je het hele verhaal!

Avocado-schelvistartaar

200 gram schelvis, 10 stengels bieslook, 1 citroen, 1 avocado, 50 gram rucola, peper & zout

Bestrooi de schelvisfilets met peper. Verhit boter in een koekenpan en bak in een paar minuten aan beide zijden gaar. Snijd in kleine stukjes. Meng met de fijngeknipte bieslook, crème fraîche, een beetje citroensap, zout en wat verse peper. Prak met een vork de avocado en doe dit door het vismengsel. Vul op het serveerbord een kookring met de tartaar. Druk stevig aan en haal de ring voorzichtig los. Heb je geen kookring, gebruik dan een ijslepel, of serveer de tartaar in kleine kommetjes op het bord. Garneer met rucola.

Wijtingrolletjes

500 gram wijtingfilet, 4 eetlepels kappertjes, 2 eetlepels boter, 2 eetlepels dille, peper & zout, cocktailprikkers

Bestrooi de wijtingfilet met peper. Verdeel de kappertjes over de filets en rol op. Zet de rolletjes vast met cocktailprikkers. Verhit de boter in een koekenpan en bak de wijtingrolletjes op een laag vuur in ongeveer 10 minuten gaar. Bestrooi met dille, peper en zout naar smaak. Warm serveren.

Hoe bereid jij de ‘vergeten’ vissen, zoals schar, grauwe poon, schelvis of wijting?? Eenvoudig en snel, of chique?  Het recept van je oma? Tips & tricks voor de (beginnende) viskok? Laat het ons weten!