Reactie op nieuws: Vangstverbod voor paling?

Het advies van ICES om te stoppen met het vissen op paling, ligt op dit moment bij de Europese Commissie. In antwoord op Kamervragen die recent gesteld zijn geeft Minister Carola Schouten aan dat een volledig vangstverbod wat haar betreft nu “niet aan de orde” is. Ze schrijft: “Ik zet me ervoor in dat maatregelen voor het versterken en verbeteren van de aalpopulatie op Europees niveau worden genomen.” Brussel neemt nu nog niet het advies over van ICES en Nederland zal naar alle waarschijnlijkheid dus niet het voortouw nemen.

De vraag is of dit goed nieuws is voor de palingsector? Het goede nieuws is dat ze dit jaar gewoon door kunnen vissen, alsof de paling niet als ernstig bedreigd staat op de rode lijst van de IUCN. De palingprijs is dan ook hoog, dus de sector verdient er goed aan. Maar is hier niet dezelfde vergelijking te trekken als de boeren in de stikstof crisis. Samen de kop in het zand steken, de voormannen in de sector smeken de minister geen drastische maatregelingen te nemen. De minister geeft hieraan gehoor want electoraal is bij een verbod geen stem te winnen voor de regerende partijen. Kortom, vissers mogen doorgaan op dezelfde weg.

Niemand lijkt behoefte te hebben aan een lobby voor een daadwerkelijk goed plan waarin de sector gecompenseerd gaat worden voor het nemen van daadwerkelijk effectieve maatregelingen. Het is wachten op de klap die Brussel gaat geven als de paling zich niet herstelt over 1 of 2 jaren en ICES wederom met hetzelfde advies gaat komen – volledig sluiting visserij, ook voor Nederland. Is de sector dan niet verder van huis én de paling nog altijd niet gered?

Het is een kwestie van tijd tot de wal het schip keert.

Je gebruikt een verouderde browser. Hierdoor kunnen we de werking en veiligheid van de website niet garanderen. Bekijk hier de alternatieven.