Rapport: De rol van vis in de eiwittransitie

Een stakeholderanalyse over waarom vis geen plek krijgt in diverse eiwittransitie-initiatieven

Good Fish, februari 2025

De gemiddelde Nederlander haalt ongeveer zestig procent van zijn dagelijkse eiwitinname uit dierlijke producten, zoals vlees en zuivel. Volgens het Klimaatakkoord moet dit aandeel aanzienlijk omlaag om de milieu-impact van ons voedingspatroon te verminderen. De overheid en diverse Nederlandse initiatieven werken actief aan een verschuiving in ons voedingspatroon van dierlijke naar meer plantaardige eiwitten, met als doel de ecologische voetafdruk te verkleinen. Vis, schelp- en schaaldieren kunnen in dit proces een belangrijke rol spelen, vanwege de relatief lage milieu-impact van verschillende soorten. Het doel van dit rapport is om te onderzoeken of vis, schelp- en schaaldieren een rol spelen in de diverse dieetadviezen aan consumenten en wat de redenen zijn wanneer dit niet het geval is.

Good Fish heeft een kwalitatieve studie laten uitvoeren, waarbij gebruik is gemaakt van semi-gestructureerde interviews met twintig stakeholders en experts op het gebied van duurzame voeding en vis.

Uit het onderzoek blijkt dat het merendeel van de stakeholders consumenten niet informeert over de rol van vis in een toekomstig voedingspatroon, waarbij vis doorgaans onder dierlijke eiwitten wordt gecategoriseerd.

Acht redenen verklaren de beperkte rol van deze producten in de eiwittransitie:
1) Vergeten of over het hoofd gezien,
2) Complexiteit van het verhaal,
3) Duurzaamheidszorgen,
4) Politieke kwesties,
5) Vroege fase van de eiwittransitie,
6) Framing door de visindustrie,
7) Gebrek aan CO2-data en levenscyclusanalyses (LCA’s),
8) Gezondheidsrisico’s bij overmatige visconsumptie.

Bij nadere beschouwing blijken niet alle redenen houdbaar, hetgeen in de discussie verder wordt uiteengezet. Good Fish adviseert om vis nadrukkelijker mee te nemen in de communicatie naar de consument. Vis die duurzaam gevangen of gekweekt wordt en tevens een lage CO2-uitstoot heeft, verdient een eerlijke plek in de eiwittransitie.

Zie link naar het rapport.