PLUS maakt stappen!

PLUS zet een volgende stap in het verduurzamen van het visassortiment: in de komende maanden vergroot PLUS het aandeel garnalen en zalm dat is voorzien van het ASC-keurmerk. Drie soorten verantwoorde garnalen (wokgarnalen, cocktailgarnalen en roze MSC-garnalen) zijn vanaf heden in het schap te vinden. In januari 2016 komen daar de ASC-gecertificeerde zalmfilet, zalmreepjes, zalmblokjes en gerookte zalm bij. Ruim de helft van het verse-visassortiment van PLUS was al van verantwoorde herkomst; met deze stap wordt dat bijna 75 procent. En ook daarna zal PLUS, als de meest verantwoorde supermarkt, stappen zetten om het aandeel duurzame vis te vergroten.

Vis bij PLUS is gezond, lekker én steeds duurzamer
Vis is geliefd bij de klanten van PLUS: de omzet steeg in 2015 met acht procent. Als meest verantwoorde supermarkt van Nederland vindt PLUS het belangrijk dat consumenten kunnen genieten van duurzaam gecertificeerde, verse vis. Al in 2012 heeft PLUS uitgesproken geen vis van de – volgens de VISwijzer – rode lijst in haar schap te willen. Deze vissoorten zijn vervangen door duurzamere vissoorten en door steeds meer vissoorten die ook voldoen aan de strenge criteria van MSC voor de wild gevangen vis of ASC voor de gekweekte vis.

Het assortiment verantwoorde vis bestaat nu onder andere uit MSC-gecertificeerde kabeljauw, haring en mosselen, en de exclusief bij PLUS verkrijgbare MSC-schol van GIJS. De toevoeging van de ASC-gecertificeerde verse zalmfilet, gerookte zalm en wok-, cocktail- en roze MSC-garnalen betekent weer een flinke stap vooruit. Eric Leebeek, commercieel directeur van PLUS, licht toe: “We werken als PLUS dagelijks op allerlei vlakken aan verduurzaming. Met ons assortiment maken we die keuze makkelijker. Zonder extra kosten voor de consument wordt uiteindelijk alle vis gecertificeerd op duurzaamheid.”

Duurzaam van kwekerij tot bord
Esther Luiten, manager Commerciële Marketing van ASC: “Alleen samen kunnen we verduurzamen. Wij zorgen voor een betrouwbare certificering van de gekweekte vis en PLUS zorgt dat het met het ASC-keurmerk bij de consument in het winkelmandje komt. We zijn blij dat PLUS steeds grote, nieuwe stappen blijft maken.”

ASC is een keurmerk voor verantwoorde kweekvis en staat voor Aquaculture Stewardship Council, MSC staat voor Marine Stewardship Council en heeft betrekking op de in zee gevangen vis. Door het overstappen op ASC-gecertificeerde zalm en garnalen borgt PLUS dat de producten tot stand komen met oog voor de natuurlijke omgeving van de kwekerij en goede werk- en leefomstandigheden voor personeel.

PLUS maakt werk van verantwoorde vis
Deze introducties van gecertificeerde garnalen en -zalm passen in de totaalaanpak duurzame vis die PLUS sinds enkele jaren voert. Zichtbare onderdelen van die totaalaanpak zijn:
– alle vis die bij PLUS verkocht wordt, is geanalyseerd door de Good Fish Foundation op de mogelijke stappen om verder te kunnen verduurzamen;
– PLUS verkoopt geen vis (huismerk) van de rode lijst van de volgens de VISwijzer bedreigde diersoorten;
– de GIJS-schol wordt alleen verkocht in die periode dat de schol op zijn best is, en ligt daarom alleen van maart tot oktober in het schap. Daarna krijgt de schol de rust om te paaien en te groeien;
– naast het verse-vissegment onderzoekt PLUS ook welke verduurzamingsstappen mogelijk zijn in de andere segmenten waar vis in verwerkt wordt, zoals salades, diepvries, maaltijden etc.;
– PLUS kan het verduurzamen van het assortiment niet alleen. Zij doet dit samen met ngo’s, keurmerkorganisaties en natuurlijk met haar leveranciers;
– de communicatie naar de consument over verantwoorde vis vindt plaats in de PLUS magazines, Boodschappen en online via website en social media. Daarnaast neemt PLUS jaarlijks deel aan de Bewuste Visweek.

Verantwoorde vis is onderdeel van verantwoord bij PLUS
Bij PLUS staan vier merkwaarden centraal: Aandacht, Kwaliteit, Lokaal en Verantwoord. PLUS besteedt veel aandacht aan een verantwoorde herkomst van haar producten. Zo is PLUS koploper in Fairtrade gecertificeerde producten, biedt de supermarktketen een ruim assortiment vleesvervangers, verkoopt het uitsluitend vrije-uitloopeieren en biologische eieren én voert het een duurzaam inkoopbeleid voor vis. Als meest verantwoorde supermarkt (GfK, 2015) zoekt PLUS continu naar mogelijkheden om het assortiment nog verder te verduurzamen.

Over ASC
ASC staat voor Aquaculture Stewardship Council: een onafhankelijke, internationale non-profitorganisatie die een certificeringsprogramma voor verantwoorde viskweek beheert en verder ontwikkelt. Vis met dit keurmerk komt uit kwekerijen die hun invloed op water, natuur en milieu beperken, goed zorgen voor medewerkers en rekening houden met de omwonenden. Lees meer over ASC op de (Engelstalige) website https://www.asc-aqua.org/