Persbericht: FishPartners steunt visspecialisten met gratis schapkaartjes

Spakenburg, donderdag 28 september 2023

Om de consument te helpen bij een keuze voor verantwoorde vis, biedt visleverancier FishPartners haar klanten – Nederlandse viswinkels en viskramen – gratis schapkaarten. Het eerste setje kaartjes wordt op donderdag 28 september uitgereikt door FishPartners directeur Peter Frans Koelewijn en oprichter van Good Fish Margreet van Vilsteren aan Visgilde Lijffijt & De Jong in Utrecht.

Blauw of rood?

Deze kaartjes met blauwe of rode kleurcode laten zien of je een goede keuze maakt, of dat je een vissoort beter links kunt laten liggen. Deze beoordeling is afkomstig uit de VISwijzer van Good Fish. Directeur Peter Frans Koelewijn is trots: ‘FishPartners ziet het als haar directe verantwoordelijkheid om bij te dragen aan het behoud van gezonde zeeën en gezonde visbestanden. We stoppen stapsgewijs met de verkoop van rode vis, maar ook heldere communicatie naar onze klanten én de consument is een belangrijk onderdeel van onze strategie om het aandeel verantwoorde vis te vergroten.’

Informatievoorziening niet op orde

Eerder bracht het consumentenprogramma Kassa aan het licht dat de informatievoorziening in de Nederlandse Visspeciaalzaken vaak niet op orde is. Ook onderzoek gedaan door de Consumentenbond samen met Good Fish bevestigde dit beeld; maar liefst 99% van de Nederlandse viswinkels en -kramen heeft de wettelijk verplichte informatie niet in hun vitrine staan. Margreet van Vilsteren, directeur en oprichter van Good Fish over deze uitdagingen: ‘Het is voor een hardwerkende visspecialist haast ondoenlijk om de juiste keuzes te maken en aan zijn klant het goede verhaal over verantwoorde vis te vertellen. FishPartners is de eerste in de sector die als leverancier haar klanten informeert en actief helpt om bijvoorbeeld het schapkaartje netjes op orde te krijgen met de correcte omschrijving van herkomst, vangstmethode en eventuele certificeringen. Daarnaast verduurzaamt FishPartners ook actief haar eigen assortiment. Dat hebben we nog niet eerder bij andere visleveranciers voor visdetaillisten gezien en daarmee zijn ze een echte koploper!’

Geen rode vis in 2027

FishPartners heeft zichzelf tot doel gesteld om in 2027 geen rode vis volgens de VISwijzer meer te verkopen. Ze zet in op een strategie waarin ze stap-voor-stap en in nauwe samenwerking met haar klanten werk maakt van een toekomstbestendige en verantwoorde inkoop en verkoop van vis. FishPartners maakt onderdeel uit van de Kennemervis Groep.

V.l.n.r. Peter Frans Koelewijn (FishPartners), Margreet van Vilsteren (Good Fish), Loes Lijffijt (Visgilde Lijffijt & De Jong)