Nieuwe VISwijzer: weer MSC makreel!

Update 2021: sinds 2019 heeft makreel geen MSC certificaat meer.
8 juni 2016, Veenendaal – De Good Fish Foundation presenteert vandaag de tiende versie van de VISwijzer; de lijst waarmee consumenten sinds 2004 een keuze kunnen maken voor verantwoorde vis. Alle vissen zijn opnieuw beoordeeld, waardoor soorten zijn verschoven. Bijvoorbeeld van geel (tweede keus) naar groen (goede vis) of van geel naar rood (vermijden!). De belangrijkste verschuiving is die van makreel: recent heeft de Nederlandse makreelvisserij het MSC certificaat terug gekregen. MSC en ASC zijn blauw op de VISwijzer: een prima keus! Verder zijn er veel nieuwe vissoorten aan de VISwijzer toegevoegd zoals de snotolf, corvina en geep.

Alle MSC certificeringen van makreel waren opgeschort in 2012, dus mocht de vis het label niet meer dragen. Het certificaat was ingetrokken, omdat Europa, IJsland en de Faroer eilanden niet tot een goede verdeling van de vangstquota konden komen. Daardoor is er veel te zwaar gevist op makreel. De makreelvissende landen hebben nu betere afspraken kunnen maken. De komende jaren moet nog wel blijken of deze afspraken effectief zijn.

Ander goed nieuws: alle Noordzeeschol is nu van rood naar geel geschoven. Een groot deel van de schol die aangevoerd werd was al MSC gecertificeerd, en schol gevangen met de pulstrawl scoorde geel. Nu is ook de schol die gevangen wordt met de traditionele boomkor in de gele categorie terecht gekomen. De extreem goede visstand heeft hiervoor gezorgd.

Soorten die aan de VISwijzer zijn toegevoegd:

Patagonische ijsheek
Snotolf
Zoetwater reuzengarnaal
Krill
Hoki
Keizersbaars
Spaanse makreel
Langoest
Corvina
Baars
Grote pieterman
Peruaanse ansjovis
Geep
Karper

Download de nieuwe gratis VISwijzer

store-appstore-play

Pers:
Voor meer informatie:

Good Fish Foundation
Christine Absil
Email: christine@goodfish.guide 06-14514608

Bij niet bereikbaar:
Maud Veraar
Email: Maud@goodfish.guide 06-10004110