Nederlandse cateraars serveren geen RODE vis in meer dan 1500 restaurants

Op World Ocean Day stap dichterbij doel Nederland roodvrij in 2030

Naturalis, 8 juni 2023 – In Nederland eten we volop vis, zoals sliptong, paling, tonijn, kabeljauw en gamba’s. Deze vissoorten staan op de RODE vislijst, de lijst van vis die met veel bijvangst gevangen wordt, illegaal gestroopt wordt en zwaar overbevist is. Of gevangen wordt met een hoge CO2 uitstoot tot gevolg. Nu hebben drie van Nederlands grootste cateraars een World Oceans Deal met Wereld Natuur Fonds Nederland en Good Fish. Vermaat en Albron tekenden de deal al in 2021 en vandaag is Sodexo daarbij gekomen. Dat betekent dat meer dan 1500 restaurants geen rode vis meer gaat serveren volgens de VISwijzer. Een historische mijlpaal, lees hier de impact van deze deal.

Vis is een van de belangrijkste voedselbronnen in de wereld, maar tegelijkertijd zorgt de handel in vis voor overbevissing en afname van de biodiversiteit in de oceanen, een van de grootste milieuproblemen ter wereld. De World Ocean Deal wil rode vis uit de Nederlandse markt halen of laten vervangen door een duurzaam alternatief. Met deze belangrijke stap zorgen de foodservice bedrijven er niet alleen voor dat het merendeel van de cateraars ‘Roodvrij is’ maar hopen ze daarmee ook andere partijen te inspireren hun voorbeeld te volgen. En dat is nodig want uit onderzoek blijkt, dat de meerderheid van de restaurants nog steeds RODE1 vis op de kaart zét.

“Als wij blijven consumeren zoals wij gewend zijn, zullen vissen verdwijnen van ons menu. Maar dit hoeft niet. Deze World Ocean Deal laat zien welke belangrijke rol de foodservice partijen en overige horeca hebben als koplopers in het serveren van duurzame vis.” Aldus Margreet van Vilsteren, directeur Good Fish. ‘’Chef-koks willen wel verantwoorde vis op de kaart maar het lukt vaak niet door gebrek aan kennis en informatie. Door een samenwerking met Good Fish, kunnen cateraars en hun leveranciers de correctie informatie krijgen en daarmee de juiste, duurzame vis aanbieden’’

“Momenteel is 35% van de visbestanden in de wereld nog overbevist en wordt 58% maximaal bevist. Overbevissing neemt helaas nog steeds toe.” aldus Corné van Dooren, food expert van Wereld Natuur Fonds. “Het is dus super belangrijk en waardevol dat we deze deal hebben getekend, een eerste stap richting duurzame visserij. Voor ieder die verzot is op zilt en een verantwoorde keuze wil maken, geven wij de tip om allereerst meer plantaardig te gaan eten en minder dierlijk. Dan vervolgens stap voor stap de volgende vissoorten van het menu te weren: paling, sliptong, Noordzee kabeljauw en ongecertificeerde gamba’s en tonijn.”

De VISwijzer is een uitgave van Good Fish in samenwerking met WWF. De VISwijzer geeft door middel van een stoplichtensysteem aan welke vis wel of niet duurzaam is gevangen of gekweekt. De score rood betekent ‘niet duurzaam’ en het advies is vermijden.

Voor meer informatie:
Margreet van Vilsteren, directeur Good Fish 06-15277272
margreet@goodfish.nl

Eveline Meltzer, persvoorlichting WWF Nederland
Emeltzer@wwf.nl