Mosselen met knoflook en spek

8 juli 2020 – Het seizoen van de Zeeuwse hangcultuurmosselen is inmiddels ruim een maand onderweg en ook het seizoen van de bodemcultuurmosselen is vandaag begonnen! Vroeger werd nog weleens gezegd dat mosselen alleen gegeten worden als de ‘r’ in de maand zit. Dit had vooral te maken met de houdbaarheid. Sinds de mogelijkheid om koel te vervoeren is dit echter verleden tijd en kan je Zeeuwse mosselen ongeveer 9 maanden per jaar eten. Vandaag delen we met jullie een mosselrecept met knoflook en spek.

Ingrediënten | Voor 4 personen | 15-20 minuten

– 4 kg mosselen
– 1 prei
– 1 klein bosje bladselderij
– 4 teentjes knoflook
– 2 el slaolie
– 50 g ontbijtspekblokjes
– 300 ml witte wijn
– 200 ml crème fraîche
– zout en peper

Bereiding

1. Snij de prei, de bladselderij en de knoflook fijn. Verhit de slaolie in een grote diepe pan en bak de prei met de knoflook en het spek 5 minuten. Schep de helft hiervan in een steelpannetje.

2. Voeg vervolgens de witte wijn, de bladselderij (op 2 eetlepels na) en de mosselen aan de grote pan toe. Kook de mosselen 5 tot 8 minuten tot ze openstaan en gaar zijn.

3. Schep de mosselen in een schaal. Zeef het kookvocht en voeg 300 ml van het kookvocht toe aan het spek-prei mengsel in het steelpannetje. Roer de crème fraîche erdoor en kook de saus totdat de crème fraîche helemaal is opgelost. Voeg naar smaak zout en peper toe.

4. Schep de saus over de mosselen en strooi de rest van de bladselderij erover.

Serveer met aardappelen of stokbrood en een frisse salade.

Bron: Visrecepten