Makreel met kerst, duurzaam?

Aanbeveling van de VISwijzer
Kies voor makreel uit de noordoost-Atlantische Oceaan (waaronder de Noordzee). Die scoort groen op de VISwijzer. Het makreelbestand in deze regio is binnen veilige biologische grenzen. De visserij is selectief en kent weinig bijvangst. Incidenteel worden kleine walvisachtigen bijgevangen. Bij het vissen is er geen contact met de zeebodem. Makreel uit de Middellandse Zee en Zwarte Zee scoort rood op de VISwijzer. Er worden geen bestandsschattingen gedaan voor makreel in de Middellandse Zee, waardoor het makreelbestand en de status van de makreelvisserij onbekend is. Er is dus geen beheer voor makreel in de Middellandse Zee.

VISbite: makreelsalade op toast
Snipper een sjalotje fijn en hak peterselie fijn. Snijd een tomaat en een stuk komkommer in kleine blokjes. Maak de makreel goed schoon en haal alle graten eruit. Maak de makreel fijn met een vork. Meng in een kom de makreel, tomaat, sjalot, komkommer, peterselie, mayonaise, ketchup en sambal goed met elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Heerlijk voor op brood of toast!

Weet je
Makreel is een belangrijke voedselbron voor veel andere vissoorten, zeezoogdieren en vogels. Het op grote schaal wegvangen van makreel zou daardoor een effect kunnen hebben op andere soorten.

Meer over de nieuwe VISwijzer App
Wist je dat de VISwijzer elk jaar door een internationaal assessment team volledig opnieuw op duurzaamheid wordt beoordeeld? De VISwijzer app is altijd up-to-date! 

Download de nieuwe gratis VISwijzer

store-appstore-play