Kabeljauw met kerst, duurzaam?

Aanbeveling van de VISwijzer
Bij kabeljauw is het belangrijk om te weten waar de vis vandaan komt. De beste keus is kabeljauw uit het Arctisch gebied, gevangen met lijnvisserij of kieuwnetten. Kan je die informatie nergens vinden, kies dan voor kabeljauw met het MSC keurmerk. Die is goed te verkrijgen en de herkomst is gecontroleerd. Kabeljauw is gevoelig voor visserijdruk omdat hij zich pas op latere leeftijd voortplant. Op veel plekken is de kabeljauw overbevist en de visserijsterfte is nog te hoog. De kabeljauwstand in de Noordzee is weer langzaam aan het herstellen. Noordzee kabeljauw is nu een tweede keus op de VISwijzer, mits hij met de hengel gevangen is. Kijk op de VISwijzer welke kabeljauw een duurzame keus is.

VISbite: Kabeljauw met champagne basilicum schuim
Gaar de kabeljauw in een ingevette schaal op 140 graden in de oven. Kook de champagne (4dl) tot de helft in en breng ook visbouillon of visfond aan de kook (4dl). Snijd 4 sjalotten fijn. Voeg de visfond, sjalotten en het basilicum toe aan de champagne en laat het mengsel opnieuw inkoken. Schenk het mengsel door een zeef en doe het weer terug in de pan. Voeg 2 el. boter en de crème fraîche toe. Klop met de staafmixer tot een schuimige saus. Breng op smaak met zout en citroensap. Ook lekker met een venkelcrème!

Weet je
Wist je dat kibbeling vroeger van de kabeljauw wangen werd gemaakt? Tegenwoordig wordt kabeljauw bijna niet meer voor kibbeling gebruikt, meestal ‘goedkopere vissen’ zoals de koolvis.

Meer over de nieuwe VISwijzer App
Benieuwd naar hoe de kabeljauw er precies uitziet? Op www.goedevis.nl en de nieuwe VISwijzer app heeft Good Fish Foundation prachtige illustraties geplaatst. 

Download de nieuwe gratis VISwijzer

store-appstore-play