Is het eerlijk dat biologische mosselen duurder zijn?

Good Fish, 23 februari 2024

Afgelopen maandag legde het programma Keuringsdienst van Waarde bloot dat Biologisch gecertificeerde mosselen maar liefst twee keer zo duur zijn als ‘gewone mosselen’. En dat terwijl er geen verschil is in de manier van kweken en alle mosselen in Nederland in aanmerking kunnen komen voor het Biologische keurmerk. Samen met Karin van de Braak van SAS, legde Good Fish bovenstaande voor aan een groep internationale studenten van het vak ‘Sustainability in Fish and Seafood Production’ dat onderdeel is van de Bachelor ‘Marine Living Resources’ van Wageningen Universiteit. Wij stelden ze de vraag of dit prijsverschil eerlijk is voor de consument, wetende dat er feitelijk geen verschil is.

Levendige discussie
De stelling zorgde voor een levendige discussie waarbij verschillende standpunten naar voren kwamen. De eerste reactie van een student uit de zaal was helder: ‘Als mensen zich niet goed verdiepen in een product, is het hun eigen schuld dat ze meer moeten betalen wanneer blijkt dat certificering niets toevoegt.”

De meeste studenten waren het daar niet mee eens. Zij voelden zich aangesproken en zouden misschien ook wel in deze ‘marketingtruc’ getrapt zijn. Een aantal vonden dat het Biologische keurmerk onethisch handelde omdat zij een hogere prijs vragen terwijl 100% van de Nederlandse mosselen kan voldoen aan het Biologische standaard. Waarom zouden er dan maar enkele bedrijven gecertificeerd zijn?

Een grote groep vond dat een geheel nieuwe, overheid gedreven instantie zou moeten opstaan om ervoor te zorgen dat alle Nederlandse mosselkwekers het Biologische certificaat toegekend zou moeten krijgen zonder extra kosten voor de kweker, keten én consument. Wie dit dan politiek zou moeten oppakken, bleek nog lastig te beantwoorden.

Kortom, de vraag is minder eenvoudig te beantwoorden dan men in eerste instantie denkt.

Hoe staat de Good Fish in de discussie?
Wat goed is om te weten, is dat de meerprijs van Biologische gecertificeerde mosselen in ieder geval niet naar de kweker gaat. Sterker nog, de kweker moet er extra voor betalen en veel tijd investeren in de hele administratie eromheen. De meerprijs gaat nu naar de standaardeigenaren en de certificeringsinstanties. Vaak gebeurt dit zonder enige meerwaarde voor de praktijk terwijl dat toch de plaats is waar een impactvolle verandering plaats zou moeten vinden.

Tegelijkertijd biedt een keurmerk wel degelijk de mogelijkheid om een product bij de juiste personen onder de aandacht te brengen. Consumenten die alleen Biologische producten willen consumeren, kunnen nu ook met gerust hart voor mosselen kiezen. Deze consumenten betalen vaak meer omdat zij deze garantie willen krijgen. De vraag of het hoge prijsverschil eerlijk is, blijft nog wel overeind staan.

MSC of Biologische gecertificeerd?
Alle Nederlandse mosselen staan in het groen op de VISwijzer, inclusief Biologische gecertificeerde mosselen. Toch ondersteunen wij met name de consumptie van MSC gecertificeerde mosselen. Dit komt door controle en de continue verduurzaming die MSC uitoefent en oplegt.

De Keuringsdienst van Waarde legde ook uiteen dat het opvissen van mosselzaad uit de Waddenzee schadelijk is. Gelukkig zorgt het Mosselconvenant voor blijvende verduurzaming door reductie van stikstof en CO2 en het verder afbouwen van de bodemvisserij voor mosselzaad. Het doel is om uiteindelijk 100% van het mosselzaad te halen uit zogenaamde Mosselzaad Invanginstallaties (MZI’s). Waar het Biologische keurmerk meer een status quo is, wordt juist deze verduurzaming wordt ondersteund en gecontroleerd door het MSC keurmerk.

Er is dus geen eenduidig antwoord op de vraag of het eerlijk is dat Biologisch gecertificeerde mosselen duurder zijn dan ‘gewone mosselen’. Good Fish raadt om die reden ieder aan om deze discussie nogmaals thuis te voeren boven een overheerlijke pan duurzame, MSC-gecertificeerde Nederlandse mosselen.