Inspiratie nodig? Probeer eens mesheften

Samen met Gastronomixs en Seafarm ontwikkelden wij een gerecht met mesheften, oftwel scheermessen. Mestheften zijn tweekleppige weekdieren en hebben een langwerpige, rechthoekige schelp. Deze schelpdieren leven in grote groepen ingegraven in het zand. Deze soort kun je ook goed verwerken in verschillende gerechten! Scheermessen zijn verfijnd zoet van smaak en hebben, mits zacht gegaard, en elegante textuur. Scheermessen zijn ondergewaardeerd en hebben zeker gastronomische waarde. Wil jij dit ook eens proberen of inspiratie opdoen? Het recept vind je hier!

Mesheften op de VISwijzer

Mesheften staan in het groen en rood op de VISwijzer. Hoe duurzaam een mesheft is hangt met name af van de vangstmethode. Wanneer deze handgeraapt worden, kan er zeer selectief gevist worden en scoort deze soort groen op de VISwijzer. Mesheften worden echter ook opgevist met dreggen; deze vismethode kan op lange termijn leiden tot veranderingen van de soortensamenstelling op de zeebodem en scoort hierom rood.

Mesheften kun je ook met het MSCMSC:
Marine Stewardship Council, een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie die een keurmerk heeft ontwikkeld dat garant staat voor goed beheerde, duurzame visserij. Visproducten die voldoen aan de criteria van het keurmerk zijn te herkennen aan het blauwe MSC-logo.
-certificaat kopen! Onder dit certificaat, streeft de visserij ook om verbeteringen te maken op het gebied van beheer en het verminderen van bijvangst waar nodig.