Het Zeeuwse mosselseizoen is gestart!

Vandaag is het seizoen van de Zeeuwse mosselen begonnen, extra vroeg dit jaar. Het seizoen van de hangcultuurmosselen is al een paar weken geleden begonnen. Mosselen zijn een duurzame keuze; alle mosselen scoren groen op de VISwijzer, dus zowel de mosselen van de hangcultuur als die van de bodemkweek. Een groot deel van de mosselen is bovendien MSC gecertificeerd. Mosselen filteren algen uit het water en hebben dus geen extra voedsel nodig. De hangcultuurkweek is de meest duurzame variant van mosselkweek met de minste bodemschade.

Het opvissen van mosselzaad van mosselbanken voor de kweek is schadelijk voor het ecosysteem. Wat uniek is, is dat de Nederlandse mosselsector om die reden samen met een aantal milieuorganisaties een convenant heeft opgesteld in 2008. Dit houdt in dat de mosselzaadvisserij in de Waddenzee stapsgewijs worden afgebouwd en dat er geleidelijk steeds meer mosselzaad van mosselzaadinvanginstallaties moet komen. Dit zijn netten of touwen die in het water hangen en waar de jonge mossellarfjes zich aan vast kunnen hechten.

Afgelopen weekend werd bekend dat op sommige plekken het giftige TTX in de mosselen is aangetroffen. Gelukkig worden de partijen mosselen zorgvuldig gecontroleerd hierop, dus kunnen mosselen uit de winkel of in het restaurant veilig gegeten worden. Eet ze eens op een andere manier door dit makkelijke recept te bereiden:

Spaghetti met pikante mosselen

Spaghetti met pikante mosselen
hoofdgerecht voor 4 personen
1 kg mosselen
150 ml witte wijn
1 bosje basilicum
1 rode peper
300 g spaghetti
2 el olijfolie
3 tenen knoflook, in plakjes
500 g kerstomaatjes, gehalveerd
groene bladsalade, voor erbij

1 Controleer de mosselen: gooi schelpen die stuk zijn of na een ferme tik niet sluiten weg. Doe de mosselen met de wijn en de helft van de basilicum in een ruime hoge pan. Maal er royaal peper over. Kook de mosselen 6-8 min. met deksel, of tot alle schelpen open staan.

2 Snijd intussen de steelaanzet van de peper. Rol de peper tussen de handen zodat de zaadjes uit  de peper vallen. Snijd de peper in ringetjes. Kook de spaghetti in ruim water met zout volgens de aanwijzingen beetgaar. Neem de mosselen uit de pan.

3 Verhit in een ruime koekenpan de olijfolie. Fruit de peperringetjes met de knoflook. Voeg de tomaatjes toe en bak 6-8 min.

4 Giet de pasta af. Meng de spaghetti met de mosselen en een scheutje mosselvocht door de tomatensaus. Voeg zout en peper naar smaak toe.
5 Schep de spaghetti op een schaal en bestrooi met de rest van de basilicum. Geef er een groene bladsalade bij.
Bereiding: 30 minuten

Tip Neem 500 g mosselen voor 2 personen en bak de mosselen met de tomaatjes en wijn zo’n 5 min. mee, of tot alle schelpen open staan.