Hét recept voor pesto van zeewier!

Zeewier is een prachtig product wat gewoon in het wild groeit op de Nederlandse kusten. Het is duurzaam en zit boordevol voedingsstoffen, vitamines, sporenelementen en mineralen. Er komen tientallen verschillende soorten zeewier voor in Nederland met allemaal een unieke smaak en textuur. Zeewier is een perfecte vleesvervanger, wordt duurzaam geproduceerd en leidt niet tot uitputting van natuurlijke hulpbronnen. 

Dit recept is afkomstig van Ellen en Guido van WildWier.  Niet iedereen mag zomaar zeewier plukken, want een vergunning is vereist. Ellen en Guido weten precies wat zij doen en plukken wekelijks zeewier aan de Zeeuwse kusten. Dit doen zij zonder ecosystemen te verstoren en indien mogelijk zelfs van toegevoegde waarde te zijn. Deze pesto van viltwier hebben zij bereid voor het World Oceans Dinner afgelopen dat afgelopen 8 juni plaatsvond. Op hun website kun je alles vinden over zeewier, recepten en waar je het kunt krijgen. Geniet er van!

Ingrediënten:

2 teentjes knoflook, gepeld
6 eetlepels geroosterde zonnebloempitjes
4-6 zongedroogde tomaten in olie
1 middelgrote bos verse basilicum of peterselie
viltwier (druk het vocht eruit in een schone theedoek)
olie van de zongedroogde tomaten
zout en peper naar smaak

Bereiden:
Doe de knoflook in een keukenmachine of blender. Voeg de zonnebloempitten en zongedroogde tomaten en viltwier toe. Meng tot de ingrediënten goed vermengd zijn.

Voeg de basilicum, met inbegrip van alle zachte stengels toe. Meng tot de basilicum wordt gehakt en het mengsel samen begint te klonteren.

Voeg een eetlepel olie per keer toe en meng tot alles is gecombineerd. Voeg meer olie toe tot je de gewenste consistentie hebt bereikt. De saus moet een fijne, licht korrelige textuur hebben. Op smaak brengen met zout en peper. Heerlijk op licht geroosterd brood.