Gerookte Forel in ’t groen

Wanneer je onze projecten vanuit Good Fish volgt, dan zul je weten dat we consumenten adviseren om géén paling te eten. De paling is namelijk ernstig bedreigd, want de paling wordt overbevist, illegaal verhandeld en heeft te kampen met migratiebarrières en stroperij. Maar veel Nederlanders vinden paling wel heel lekker! Daarom heeft onze Chef Danielle Leoni een recept ontwikkeld als goed alternatief voor paling. Forel is namelijk GROEN op de VISwijzer. Dit recept is een afgeleide van het bekende gerecht Paling in ’t groen.

Danielle heeft het recept gemoderniseerd en een draai gegeven aan de groene saus, door elementen uit een pesto te gebruiken. Een leuke bijkomstigheid is dat de vis én de saus niet gegaard hoeven te worden. Beperkt koken dus!

De vette vis wordt gebalanceerd met pittige mierikswortel en gember. De krokante zeekraal en krokante appel vormen een mooi contrast met de zachte vis en de saus. Het is alsof de vis is ingeklemd in twee verschillende soorten crunch en geaccentueerd met kruiden en pit!

Hieronder vind je het recept.

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen

Let op: alle kruiden zijn verse kruiden

  • 100 gram gerookte forel
  • 125 gram aardappelen (geschild en in grote blokken gesneden)
  • Zout
  • 1/4 appel (dun gesneden)
  • 60 gram crackers
  • 20 gram mierikswortel
  • 10-15 stuks

Voor de groene saus:

  • 200 gram spinazie
  • 30 ml + 15 ml citroensap
  • 45 ml olijfolie
  • 60 gram dille
  • 15 gram oregano
  • 60 gram munt
  • 60 gram basilicum
  • 60 gram bieslook
  • 125 gram peterselie
  • 3 tenen knoflook (fijngesneden)
  • 15 gram gemberwortel (fijngesneden)
  • halve theelepel zout
  • halve theelepel peper

Bereiding

1. Voeg in een kleine pan zout en water toe. Aan de kook brengen. Aardappelen toevoegen. Kook tot het zacht is. Giet af en gooi het water weg. Zet de aardappelen apart om af te koelen.

2. Zodra de aardappelen voldoende afgekoeld zijn om aan te raken, plet je ze lichtjes met de achterkant van een lepel. Zet opzij.

3. Snijd de appel heel dun in stukjes over de lengte van je cracker. Voeg hier 15ml citroensap aan toe. Zet opzij.

4. Doe de spinazie, 30ml citroensap en EVO in een keukenmachine of doe dit met behulp van een staafmixer. Mix tot een gladde substantie.

5. Voeg alle overige ingrediënten voor Groene Saus toe. Mixen tot een gladde substantie. Zet daarna opzij.

6. Om te assembleren: Smeer op een cracker eerst mierikswortel, dan aardappel, groene saus en voeg vervolgens forel toe. Garneer met de appel en zeekraal.

Geniet ervan! En vergeet Good Fish niet te taggen op social media als je zelf aan de slag gaat met dit duurzame visgerecht.

Je gebruikt een verouderde browser. Hierdoor kunnen we de werking en veiligheid van de website niet garanderen. Bekijk hier de alternatieven.