Afgelopen Seafood Parade liet Freddy Tratlehner (aka Vjeze Fur van de Jeugd van Tegenwoordig) zien hoe je een heerlijke pasta met schelpen maakt, in dit geval waren het MSC kokkels. Je kunt het gerecht ook prima met andere schelpen maken, let daarbij vooral op de vangst methode, raadpleeg de VISwijzer om te checken welke duurzaam zijn.
Het recept (op z’n Freddy’s):
Ingrediënten:
Spaghetti
Veel olijfolie
Veel knoflook, fijngehakt
Cherry tomaatjes
1 handje peterselie, steeltjes eraf; blaadjes en steeltjes fijngehakt maar apart houden.
Rode peper naar smaak
Kokkels. Ongeveer 250 – 500 gram per persoon.
Splashy wijn
Citroen partje
Klont roomboter
Verse peper
Geen zout!!!
Bereidingswijze:
“Ruik de schelpen. Ze moeten lekker vers ruiken. Als ze stinken zijn ze niet goed. Ze moeten wel naar zee ruiken maar niet naar stink zee. Was de schellepen en haal de slechte eruit. Wanneer schelpen stuk zijn of open staan en niet meer dicht gaan als je er een mesje tussen gaat dan moet je de schelpen weggooien. Kook de spaghetti (lekker) al dente. Schenk een flinke scheut olijfolie in een pan met een goeie klont boter. Fruit hierin de knoflook en ’t pepertje. Wanneer je de spaghetti met kokkels pittiger wilt, kun je de zaadjes erin laten. Bak tot t een beetje bruinig wordt. Doen kokkels en de gehalveerde cherry tomaatjes erbij en roer om. Nu kan de witte wijn erbij. Kook/bak alles tot de schellepiesch open gaan. Voeg direct de spaghetti en peterselie toe. Hussel effe door elkander.”