Roze garnaal (Bio)
Wereldwijd
Vijverteelt extensief
- jan
- feb
- mrt
- apr
- mei
- jun
- jul
- aug
- sep
- okt
- nov
- dec
Garnalen vallen onder de schaaldieren. Ze hebben ogen op lange stengels, een lang gespierd achterlijf, voelsprieten en dunne poten. Garnalen komen voor in alle wateren. Langs de kust, in rivieren, meren en in de diepzee. Er zijn meerdere soorten garnalen op de Nederlandse markt te koop. De wilde garnalen uit koude gebieden zoals de Nederlandse en Noorse zijn vaak wat kleiner. Grote garnalen die vaak als gamba’s worden verkocht, zijn meestal geïmporteerd uit tropische gebieden, waar ze gekweekt worden.
Roze garnaal is een verzamelnaam voor diverse garnalensoorten. Garnalensoorten die bij deze familie Penaeidae horen worden verhandelt als roze- of penaeidae-garnaal. De bekendste commerciële garnalensoorten hiervan zijn de witpootgarnaal, de Atlantische witte garnaal, de westelijke koningsgarnaal en de Indische garnaal. Ook andere garnalensoorten worden vaak verhandeld als ‘roze garnaal’, bijvoorbeeld de Noordse garnaal, de Oregongarnaal en de roze steurgarnaal. Hierdoor weet je als consument eigenlijk niet welke soort je koopt. Vraag daarom ook naar de latijnse naam zodat je de juiste garnaal op die VISwijzer kunt opzoeken.
Biologisch
Voor het begrip biologische vis worden vaak verschillende termen gebruikt. De bekendste drie zijn Bio, Eko of Organic. Als er gesproken wordt over biologische vis, dan gaat het altijd over kweekvis. Deze vis wordt op een speciale manier gekweekt, waardoor het natuurlijke groeiproces bevorderd wordt.
Biologische vis moet voldoen aan de volgende eisen:
– Er zit een maximum op het aantal dieren per vierkante meter
– Er wordt voldoende gevoerd
– Het water wordt niet verrijkt met zuurstof
– Er wordt geen gebruik gemaakt van medicijnen of groeihormonen
– De voortplanting verloopt op een natuurlijke manier
Wereldwijd
Vijverteelt extensief
Het ASC keurmerk staat op visproducten die verantwoord gekweekt zijn. ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie.
Het MSC keurmerk staat op visproducten die op een duurzame manier gevangen zijn. MSC (Marine Stewardship Council) beheert en ontwikkelt een certificeringsprogramma voor duurzame visserijen.
Deze vis wordt niet overbevist of wordt verantwoord gekweekt, met een minimale impact op het milieu.
Deze vis is een tweede keuze. Dat wil zeggen dat het een goed alternatief is voor soorten die in het rood staan. Wel zijn er nog een aantal verbeteringen nodig in deze visserij of bij de kweek van deze vis.
Koop deze vis niet. Hij wordt overbevist of de vangst-/kweekmethode heeft een negatieve impact op het milieu.
Er is vis beschikbaar van deze soort die wordt gekweekt of gevangen met hoge welzijnsstandaarden.
GlobalG.A.P. (Global Good Agriculture Practice) is een non-profit organisatie die als doel heeft om de traceerbaarheid en voedselveiligheid van gekweekte visproducten te garanderen.
Als er gesproken wordt over biologische vis, dan gaat het altijd over kweekvis. Deze vis wordt op een speciale manier gekweekt, waardoor het natuurlijke groeiproces bevorderd wordt.